Suđenje za ubistvo Krunića: Odbrana tvrdi da tužilac nije bio na cijelom uviđaju

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Krunića: Odbrana tvrdi da tužilac nije bio na cijelom uviđaju

BANjALUKA - Postupajući tužilac nije prisustvovao tokom cijelog uviđaja nakon ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38), niti je rukovodio svim uviđajnim radnjama.

Kazali su ovo u banjalučkom Okružnom sudu branioci optuženih, komentarišući materijalne dokaze koje je izvela republički tužilac Snježana Petković. 

U ovom slučaju optuženi su Benedi Đukanović (53), Emilio Baldo (53) i bivši radnik "Sektor sekjuritija" Rodoljub Gajić, koga terete za pomaganje. 

Sve ih, osim za ubistvo, terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića, kojeg su ranili. 

Tužilaštvo je sudu predočilo nekoliko zapisnika o uviđajima na mjestu ubistva, pronalaska oružja i automobila koje su koristili Baldo, Kovačević i Đukanović. 

Predočene su naredbe i izvještaji o pretresima vozila, kuća i drugih prostorija koje su koristili Đukanović i Baldo, kao i o pretresu "tojote" u kojoj su bile žrtve.

"Tužilac u ovom predmetu nije preduzeo nijednu radnju dokazivanja, a uviđajem je rukovodila policija. Nije bio prisutan tokom uviđaja. Sve je urađeno nestručno, a nije pronađeno ni zrno kojim je usmrćen Kovačević" kazala je Đukanovićev advokat Vesna Rujević. 

Njenom prigovoru pridružili su se branioci Balda i Gajića, Dragan Stupar i Marinko Brkić, koji je istakao da se većina dokaza ne odnosi na njegovog branjenika.

"Nije tačno da tužilac nije bila na uviđaju, bila sam to veče do dva ili tri ujutro kada je uviđaj prekinut, a nastavljen je ujutro. Tužilac je prisustvovao uviđaju kad je nađena 'tojota' " kazala je Petkovićeva.

Brkić je rekao da tužilac nije bio na najvažnijem dijelu uviđaja, njegovom nastavku, jutro nakon ubistva.

Sudija Branimir Jukić odbacio je prigovore odbrane. Smatra da su dokazi zakoniti i da tužilac ne mora da bude stalno na uviđaju.

Krunić i Pavlović su ubijeni 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Željko Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača. 

Đukanovića i Balda terete da su sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, radnika "Sektor sekjuritija" i člana ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u ubistvu jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju i obezbjeđenju svog poslodavca u zamjenu za oprost duga. 

Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu. Đukanovića i Kovačevića terete da su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na Krunićev džip.

PREKID

Tokom suđenja pozlilo je članu sudskog vijeća Sadeti Veladžić, pa je suđenje prekinuto. 

Nakon pauze od pola sata, proces je nastavljen, a sudija je rekla da se osjeća bolje i da može  učestvovati u suđenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana