Suđenje za ubistvo Krunića: Đukanovićev DNK trag nađen na oružju

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Krunića: Đukanovićev DNK trag nađen na oružju

BANjALUKA - Biološki tragovi optuženog Benedija Đukanovića (53) i ubijenog napadača Željka Kovačevića (45) pronađeni su na puškama i na okviru koji su, prema optužnici, korišćeni prilikom ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) u Glamočanima kod Laktaša.

Ovo je vještačenjem utvrdio molekularni biolog Dušan Keckarević. Đukanovićevi tragovi nađeni su na jednoj pušci, a Kovačevićevi na okviru i dijelovima druge puške. 

U ovom slučaju optuženi su još Emilio Baldo (53) i nekadašnji radnik Krunićeve firme "Sektor sekjuriti" Rodoljub Gajić. Osim za ubistvo, sve ih terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koga su ranili. Kovačević je ubijen u razmjeni vatre. 

Keckarević je pojasnio da je vještačio tragove sa oružja, čaura i okvira za pušku koje mu je dostavilo Republičko tužilaštvo. Istakao je da je tragove poredio sa DNK profilima koje je dobio od tužilaštva kao numeričke oznake na Interpolovom formularu. 

- Poređenjem je utvrđeno da je Kovačević ostavio čist trag na crnom okviru automatske puške, kao i da je ostavio tragove na jednoj pušci. Biološki tragovi Đukanovića nađeni su na kundaku te povlakaču za repetiranje i dijelovima za manipulaciju na drugoj pušci. Radi se o jasnom tragu - kazao je Keckarević.

Odbrana je prigovorila da je vještak koristio DNK profil optuženih iz nekog drugog predmeta, što je, kako smatraju, nedopušteno i nezakonito. Đukanovićev branilac Tatjana Savić istakla je da vještak nije ispoštovao procedure i zakonske obaveze pri vještačenju.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Željko Kovačević, jedan od napadača. 

Đukanovića i Baldu terete da su sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u ubistvu jer je Kovačeviću odao informacije o Krunićevom kretanju. Baldo je dojavio kada je vozilo krenulo u zasjedu. 

 

ODUSTAJANjE

Tužilaštvo je odustalo od dva nalaza DNK vještačenja koje je uradio genetičar Zoran Obradović. Riječ je o poređenju DNK profila optuženog Emilija Balde i Rodoljuba Gajića sa tragovima nađenim na oružju, kao i DNK vještačenju tragova iz Baldinog vozila. 

Obradović je utvrdio nesporne DNK profile Balde, Gajića kao i ubijenog Željka Kovačevića. 

Branioci svih optuženih istakli su da su nalazi, od kojih je tužilac odustao, bitni te da će tražiti da direktno saslušaju Obradovića na te okolnosti. Sud im je dozvolio da to urade kada budu prezentovali dokaze.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana