Suđenje Urošu Šuviri, optuženom za ubistvo Zdravka Bosančića iz Ribnika: Čoban ubio gazdu pa mu zapalio svijeću

Nebojša Tomašević
Suđenje Urošu Šuviri, optuženom za ubistvo Zdravka Bosančića iz Ribnika: Čoban ubio gazdu pa mu zapalio svijeću

BANjALUKA - Čoban Uroš Šuvira (38) iz Broda nakon što je ubio Zdravka Bosančića (87), čiju je stoku čuvao u Gornjem Ratkovu kod Ribnika, zapalio mu je svijeću, a zatim svima govorio da je starac umro prirodnom smrću, ispričali su u banjalučkom Okružnom sudu komšije pokojnika.

- Te noći kada se sve desilo oko 1.15 časova zvao me Zdravkov sin i rekao da je Zdravko umro. Pozvao sam komšiju Danu Vulina i zajedno smo otišli da vidimo šta je bilo. Čim smo ušli u Zdravkovu kuću, Šuvira je ustao i digao ruke te rekao: “Nisam ga ja ubio”. Bilo je krvi posvuda, a vidjelo se da je Zdravko povrijeđen po licu i glavi. Ispod stola je bila razbijena pepeljara - kazao je Tomislav Vulin.

Dodao je da je dok su tu bili Šuvira otišao u sobu i presvukao se, a prije toga na sebi je imao farmerke, koje su bile poprskane krvlju. Dane Vulin je ispričao da su vidjeli i da je fotelja u kući bila sva krvava.

- Zdravko je ležao na krevetu, a Šuvira sjedio pored njega. Stalno je govorio da je starac umro. Rekao sam mu da nije umro, već je ubijen. Pozvali smo Zdravkovog sina Ranka, koji je ubrzo došao i zvao policiju - kazao je Dane Vulin i dodao da je Šuvira bio miran kada su ušli u kuću, ali da se vidjelo da je popio.

Tomislav Vulin je ispričao da je optuženi i ranije prijetio Bosančiću, da se s njim svađao i da ga je tukao.

- Prije 15 do 20 dana od ubistva zatekao sam Šuviru kako nasrće na Zdravka i tuče ga. Tada sam ga odvojio od njega i rekao da ne smije da ga dira. Oni su se ranije svađali i Šuvira je govorio da neće da radi za 500 KM, da može da zaradi i 500 evra, na šta mu je Zdravko tad rekao: “Nisam te ni gonio, dijete, ti ako imaš bolje ti idi”“, a on mu je odgovorio: “Zapamtićeš ti šta je Uroš Šuvira” - ispričao je Tomislav Vulin.

Prema optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva Šuvira je zločin počinio 26. januara oko 22 časa. On je nakon kraće svađe Bosančića usmrtio udarcima pepeljarom. U optužnici je navedeno da je Šuvira Bosančića tukao šakama i pepeljarom po glavi i tijelu. Zločin je otkriven dan kasnije, kada je policiji prijavljeno da je u kući nađen leš Bosančića. Nakon zločina poznanici ubijenog su ispričali da je Šuvira u posljednje vrijeme kod žrtve čuvao ovce. Ubijeni je živio uglavnom sam i bavio se uzgojem ovaca i krava, a povremeno ga je obilazio sin. Šuvira je poznat policiji po krivičnim djelima i osuđivan je ranije zbog ubistva. On je 2008. u Okružnom sudu Doboj osuđen na osam godina zatvora, jer je brutalno pretukao i usmrtio Muharema Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda.

 Najava priznanja

Branilac Uroša Šuvire, advokat Rade Ćulibrk najavio je moguće zaključenje sporazuma o priznanju krivice.

- Uputili smo tužilaštvu prijedlog za zaključenje sporazuma o priznanju krivice. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti - rekao je Ćulibrk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana