Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Video snimci pokazali greške tužioca?

Nebojša Tomašević
Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Video snimci pokazali greške tužioca?

BANjALUKA - Prikazivanje video snimaka prolaska motocikla na kojem su, kako tvrdi tužilaštvo, optuženi Siniša Šakić i nepoznata osoba snimljeni prije i nakon ubistva Slaviše Ćuluma, praćeno je tehničkim problemima i izazvalo brojne prigovore odbrane koja je ukazala na greške tužioca.

Video materijal  prikazan je u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku suđenja Šakiću koga terete za ubistvo Ćuluma.

Radi se  o snimcima kamera  firme "Grafo Balkan" iz Dragojačaja, restorana "Bijele Vode" na Mrakovici i jedne privatne kuće. Republički tužilac Snježana Petković istakla je da su snimci snimljeni na dan zločina kao i dan ranije. Kazala je da se u jednom slulčaju radi o snimcima sa kuće koja je udaljena oko 1.2 kilometra od mjesta zločina.

 Odbrana je tada burno reagovala rekavši da to ničim nije dokazano. Petkovićeva je istakla da je to izmjereno uz pomoć "Gugl erta" te priznala da to još nije priloženo sudu kao dokaz, ali da će to naknadno prikazati.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić upozorio je da ne govori o onome što nije predloženo kao dokaz, a da će snimci "gugl erta" biti dodatni dokaz ako to Sud odobri.

Prilikom puštanja video snimaka bilo je više tehničkih problema, pa je  Jukić rekao da je takvo izvođenje dokaza "veliki gubitak vremena". Tužilac Petković je istakla da nije lako naći određene dijelove snimka i pustiti ih, te da se ona ne razumije u tehniku. Sudija je napomenuo da je potrebno za sve da se pripremi. Osim na tehničke probleme odbrana je ukazala da je u dokaznom materijalu istaknuto da su snimci sa jedne nadzorne kamere firme "Grafo Balkan", a puštaju se sa tri.

- To je greška u optužnici, a imali ste to u nalazu vještaka pojašnjeno-rekla je Petkovićeva.

Advokat Pantić je istakao da im je ranije dostavljen neupotrebljiv nalaz vještaka bez oznaka fotografija, a i bio je na slovenskom jeziku.

Reagovao je i predsjednik sudskog vijeća Jukić koji je istakao da je tužilac trebala da u dokazima naznači tačno o kojim snimcima se radi, s kojih nadzornih kamera.

- Ovako ispada da su  s jedne kamere, a izvode se sa tri-rekao je Jukić

Tokom pretresa tužilac Petkovićeva je predala odbrani nalaz i mišljenje vještaka iz Slovenije sa prevodom na srpski jezik i sa oznakama fotografija, na šta je odbrana kazala da ne prihvataju nalaz koji je preveden jer zakon prihvata samo nalaz i mišljenje na službenom jeziku.

Šakića terete da je Slavišu Ćuluma usmrtio 15. maja lani zajedno sa nepoznatom osobom. Oni su   pripremili zasjedu nedaleko od kuće žrtve  u šumi u Dragočaju nedaleko od njegove kuće i kada je Ćulum naišao na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl s kojim je izviđao mjesto  planiranog napada.

Proteklo ročište na kome su trebalo da svjedoče vještak iz Slovenije Gregor Kovač koji je analizirao snimke video nadzora i  vještak za DNK analize Dušan Keckarević odgođeno je zbog doajve o bombi u sudu.

Svoje nalaze ovi vještaci trebalo bi da iznesu na narednom ročištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana