Suđenje profesoru Veljku Đukiću, optuženom za primanje mita: “Šljivotresu” uzeo 200 maraka za ispit

Nebojša Tomašević
Suđenje profesoru Veljku Đukiću, optuženom za primanje mita: “Šljivotresu” uzeo 200 maraka za ispit

BANjALUKA - Nekadašnji profesor Univerziteta “Apeiron” Veljko Đukić, optužen za primanje mita, tražio je od studenta Stefana Tutnjevića 200 KM, a od studentkinja Ane Gušavac i Dajane Škorić da mu kupe telefon kako bi ih pustio na ispitu.

Potvrdili su ovo u banjalučkom Okružnom sudu studenti Gušavac i Tutnjević, koji su naglasili da se profesor nepristojno ponašao prema njima i nije im dao da polože ispit.

- Govorio mi je da sam samo za tresenje šljiva, te me nazivao šljivotresom. Na ispit upravljanja otpadom izlazio sam tri ili četiri puta. Taj posljednji put u aprilu 2016. godine nisam bio spreman, ali sam izašao - rekao je Tutnjević.

Dodao je da mu je nakon ispita profesor Đukić prišao na hodniku i pitao da li bi mu mogao dati nešto.

- Pitao sam ga koliko bi to koštalo, a on mi je odgovorio samo za tebe, ali samo za tebe 200 KM. Tada smo razmijenili brojeve telefona i poslije nekog vremena sam mu poslao poruku i rekao da mogu dati novac. Kasnije smo se našli prije ispita i dao sam mu pare. Nisam prisustvovao ispitu, a on me je poslije nazvao i rekao da mogu doći da mi upiše ocjenu - kazao je Tutnjević.

Istakao je da je ranije od kolega čuo da profesor Đukić iznuđuje pare od studenata za ocjene, te da je čuo da su mu dvije studentkinje kupile telefon.

Svjedok Gušavac potvrdila je da su ona i Škorićeva kupile telefon “samsung” za 350 KM i dale ga profesoru Đukiću u zamjenu za ocjenu.

- On se prema meni ponašao kao da se znamo 100 godina, a govorio mi je i vulgarne stvari. Pričao je sa mnom o svojim ljubavnicama. Ucjenjivao nas je za ispit i kako god uradim, kaže pali ste. Kada smo Dajana Škorić i ja polagale kod njega ispit zaštita životne sredine reko je da mu se pokvario mobilni i da li bismo mogle da mu nabavimo - ispričala je Gušavac.

Istakala je da im je profesor Đukić rekao da neće položiti ispit ako mu ne kupe mobilni telefon.

- Nismo imale drugog izlaza i kupile smo taj telefon i dale mu na hodniku fakulteta, a on je nama upisao ocjene - rekla je Gušavac.

Dodala je da su poslije čule da je bilo još studenata od kojih je profesor nešto tražio, od automobilskih guma do pločica za kuću, pa je odlučila da ga prijavi.

Optuženi Đukić istakao je da oba svjedoka lažu, dok je njegov advokat Dragan Tolimir ukazao da su svjedoci Tutnjević i Gušavac sumnjičeni za davanje mita.

- Iskaz svjedoka Tutnjevića je suprotan dokazima, dok svjedok Gušavac laže jer se na video-snimku nadzora ne vidi da ona i njena koleginica daju telefon profesoru, kako tvrdi. Ovdje se radi o montiranom procesu - rekao je advokat Tolimir.

Protiv profesora Veljka Đukića optužnicu je lani u oktobru podiglo Republičko tužilaštvo, koje ga tereti za krivično djelo primanje mita.

Prema optužnici, on je u aprilu 2016. godine primao poklone i novac od studenata kako bi im dao prolaznu ocjenu na ispitu.

Otkaz

Direktor i jedan od osnivača Panevropskog univerziteta “Apeiron” Siniša Aleksić potvrdio je da su nakon disciplinskog postupka profesoru Veljku Đukiću uručili otkaz zbog neetičkog ponašanja nakon prigovora studenata.

- Bilo je pritužbi na njegov rad, da od jednog studenta traži novac, a od druge dvije studentkinje telefon. Takođe, žalili su se da je kod njega otežano polaganje ispita. Univerzitet je propisao kriterijume za ocjenjivanje i ispitivanje, a profesor se toga nije držao. Često je od studenata tražio više nego što treba - rekao je Aleksić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana