Suđenje Branislavu Stanivukoviću za teško ubistvo: Korona odgodila psihijatrijsko vještačenje

Nebojša Tomašević
Suđenje Branislavu Stanivukoviću za teško ubistvo: Korona odgodila psihijatrijsko vještačenje

BANjALUKA - Psihijatrijsko vještačenje Branislava Stanivukovića (44), optuženog da je zapalio i usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), a koje je tražila odbrana, odgođeno je i neizvjesno je kada bi moglo biti urađeno jer je specijalista sudske psihijatrije koji je trebalo da ga vještači, Milan Stojaković, u bolnici zbog virusa korona.

Branilac optuženog, advokat Stojan Vukajlović, ističe da odbrana smatra da je Stanivuković krivično djelo počinio u neuračunljivom stanju. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović odgodio je ročište za 4. maj.  
Vještak tužilaštva spec. psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović ranije je utvrdila da je u vrijeme činjenja krivičnog djela Stanivuković bio u stanju smanjene uračunljivosti do bitno, ali ne i bitno. 

Ona je istakla da optuženi ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, plahovit je, naprasit, eksplozivan, impulsivan i postoji opasnost da bi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo.

- Njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja postupcima bila je smanjena do bitno, ali ne i bitno. Sposoban je da prati suđenje. Treba mu psihijatrijsko-psihološki tretman, ne i liječenje u zatvorenoj ustanovi - utvrdila je vještak Vukadinović Stojanović.

Advokat Vukajlović smatra da je taj nalaz zasnovan samo na pretpostavkama i ličnom mišljenju, te zato i traži timsko vještačenje.

Stanivuković je optužen da je suprugu Milicu zlostavljao od 2010. do 20. jula 2020. godine, kada ju je polio benzinom i zapalio naočigled njene kćerke Slađane Marinković, u Aleksandrovcu kod Laktaša. 

U optužnici se navodi da je Stanivuković kobnog dana automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na putu Mrčevci - Aleksandrovac. 

Kada im je prišao, izašao je iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina. 

- Milica je počela da bježi, ali je optuženi sustigao i polio benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt, što je i htio - stoji u optužnici.

Milica je zadobila opekotine drugog i trećeg stepena po glavi, leđima i obje ruke. Hospitalizovana je u UKC-u Republike Srpske, gdje je podlegla 3. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana