Sudija Nebojša Pejović priznao da je namještao prodaju nekretnina

Nebojša Tomašević
Sudija Nebojša Pejović priznao da je namještao prodaju nekretnina

BANjALUKA - Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović, koji je optužen za trgovinu uticajem i povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca, priznao je krivicu.

On je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Međutim razmatranje  sporazuma u Okružnom sudu danas je odgođeno jer je vlasnik firme „Sevoj finenšel konsalting“ Senad Herman koji  je, prema optužnici, sudiji dao 1.000 evra da mu pomogne u sudskim postupcima oko izmjene imena firme zatražio da bude uvršćen u sporazum kao oštećeni.

Herman je u ovom slučaju imao ulogu informatora i novac koji je dao optuženom je bio označen i vlasništvo je Tužilaštva. Međutim on smatra da je nezakonitim postupanjem sudije izgubio dio poslovanja.

Postupajući sudija Dragan Uletilović dao je Republičkom tužiocu Goranu Glamočaninu rok do 16.decembra  da sasluša Hermana i druge osobe  koje su oštećene u ovom slučaju.

Tužilac je sudu već predočio izjašnjenje Grada Banjaluka koji traži nadoknadu štete kao i izjašnjenje Miloša Šmitrana koji je rekao da traži nadoknadu, ali možda od toga odustane.

Tužilaštvo Republike Srpske je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv Pejovića koja ima dvije tačke.

Prvo ga tereti da je je 31. decembra 2019.  godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da  učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina da bi ponuđaču, advokatu Stojanu Vukajloviću omogućio sticanje koristi. Radilo se o  četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici sa dvorištem u selu Ivanjska. Ti stanovi su oduzeti od bivšeg načelnika  Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Banjaluka Miloša Šmitrana osuđenog na pola godine zatvora zbog zuloupotrebe   položaja ili ovlašćenja. Izvršni postupak nad tom imovinom pokrenuo je Grad Banjaluka radi naplate potraživanja. Vrijednost svih nekretnina   procjenjena je na više od 560.000 KM.

Pejovića terete da je nakon otvaranja javnog nadmetanja utvrdio da samo Vukajlović ispunjava uslove za učešće u nadmetanju i nakon toga je sve nekretnine prodao advokatu za 283.400 KM što je duplo manje od procjenjene vrijednosti.

Druga tačka sudiju tereti da je od Hermana 21. aprila ove godine zahtijevao i primio 1.000 evra da bi, koristeći uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod sudskih postupka za privredno društvo vlasništvo pomenutog. To je, kako je  navedeno u optužnici, uradio nakon što je Senad Herman izgubio spor vezano za ime svoje firme koje je prema sudskoj odluci morao promjeniti. Pejović mu je u zamjenu za novac ponudio pomoć za povoljniji ishod u naknadnim sudskim postupcima.

Advokat Vukajlović nedavno je uhapšen zbog sumnji da je pomagao sudiji Pejoviću u činjenju krivčnog djela, a nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana