Sud BiH udovoljio molbama optuženog: Elezu objedinjene kazne na 20 godina robije

N.T.
Sud BiH udovoljio molbama optuženog: Elezu objedinjene kazne na 20 godina robije

SARAJEVO - Darku Eleza (42) je u Sudu BiH izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina kojom su mu objedinjene presude Suda BiH iz novembra lani i presuda koju mu je izrekao Osnovni sud Srpssko Sarajevo u aprili 2004. godine, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Ova objedinjna kazna mu je izrečena na osnovu njegove molbe koju je prihvatio Sud BiH.

Elez je u novembru lani u tom sudu osuđen na 15 godina zatvora za teška krivična djela u predmetu "Lutka" među kojima je i više ubistava i razbojništava.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice. Elez je u Osnovnom sudu u Srpskom Sarajevu 2004. godine osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora za ubistvo.

On se trenutno nalazi u državnom zatvoru u Vojovićima gdje čeka izručenje Srbiji, gdje će služiti kaznu.  

Elez je u predmetu "Lutka" optužen da je bio vođa organizovane grupe koja je djelovala  2005. do 2009. godine i  koju sumnjiče za nekoliko ubistava, pljačke banaka, transporta novca  kao i pranje novca.

Ranije je 13 optuženih u ovom predmetu osuđeno na 101 godinu zatvora. Ova grupa između ostalog osuđena je za ubistva Vladimira Mačara, Zorana Goluba, Borisa Govedarice, Milorada Todorovića, Radomira Jankovića i Esada Šenderovića, pljačku 2,2 milona evra iz Privredne banke Sarajevo, 1,8 miliona KM Pavlović International banke iz Bijeljine, pljačku blizu 670.000 KM iz Pošte 2 u Sarajevu.

Eleza terete i za dva pokušaja ubistva njegovog nekadašnjeg prijatelja, a kasnije ljutog rivala Đorđa Ždrale. Elez je u martu izručen iz Srbije u BiH radi  suđenja u "Lutki", a nakon toga na teret mu je stavljeno učešće u ubistvima Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića što je on negirao.

Eleza u Srbiji povezuju sa kavačkim klanom, grupom Veljka Belivuka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana