Sud BiH Elezu odredio jednomjesečni pritvor: Ako mi dokažu Tigrovo ubistvo, pristajem na 40 godina robije

Nebojša Tomašević
Sud BiH Elezu odredio jednomjesečni pritvor: Ako mi dokažu Tigrovo ubistvo, pristajem na 40 godina robije

SARAJEVO - Darko Elez (41) poručio je u Sudu BiH da sa mafijaškim likvidacijama Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića nema ništa, te da mu se za teška krivična djela uz predmeta "Lutka" ne može suditi u BiH. Sud BiH mu je nakon današnjeg saslušanja na prijedlog Tužilaštva odredio jednomjesečni pritvor zbog bojazni od bjekstva, uticaja na svjedoke i istragu i uznemirenje javnosti.

- Nađite mi jedan dokaz da sam ubio Tigra i potpisaću da me osudite na 40 godina zatvora. Nisam glup i lud da bježim. Što se mene tiče, mogu u pritvor, da Tužilaštvo sprovede istragu. Da me pustite na slobodu, izmislili bi nešto da me ocrne. Ta nova krivična djela su mi napisana "ofrlje", da bi me izručili za "Lutku" -  rekao je Elez u Sudu BiH prije nego je dobio rješenje da ide 30 dana iza rešetaka.

Naglasio je da je u Srbiju otišao 2008. da bi sačuvao glavu jer je trebalo da bude ubijen.

Tužilaštvo BiH tereti Eleza za organizovani kriminal, ubistvo, dva pokušaj ubistva i pokušaje iznude. Tužilac Dubravko Čampara je rekao da postoji osnovana sumnja da je Elez organizovao kriminalnu grupu s ciljem iznude novca, ubistava koja su rađena na isti način kao i u predmetu "Lutka".

- Od saslušanih 35 svjedoka saznali smo da se Elezove naredbe moraju izvršavati i da je on govorio ko će i kako biti ubijen. Svjedoci su pričali kako su planirane akcije i da su dovođene ubice iz Srbije, koje su ubijali i za "Škaljarski" i "Kavački klan". Zbog tajnosti istrage izjave ne smijemo dati odbrani - rekao je Čampara.

Naglasio je da je Elez, prema izjavama svjedoka, prijetio da će glavom platiti svi koji su bliski Đorđu Ždralu.

- Na isti način kao u predmetu "Lutka" je u maju 2018. ubijen i Siniša Miličević zvani Tigar, koji je bio blizak Ždrali - rekao je Čampara.

Podsjetio je da je Elez prijetio načelniku PU Istočno Sarajevo Branimiru Šehovcu. Elez tvrdi da tužilac nema ni indicija da on stoji iza ubistva Miličevića, a priznao je da ne podnosi Ždrala. Kazao je i da je pozivao Šehovca, ali samo da bi se "zezao i cirkuzao", kad bi mu bilo dosadno.

- Miličević nikakve veze nema sa mnom, a kamoli da ja organizujem njegovo ubistvo. Nijednog člana grupe ne poznajem, osim prijatelja Sava Divčića, koji je privođen u Banjaluci u istrazi o ubistvu, samo zbog mog auta - rekao je, između ostalog, Elez.

Njegov branilac, advokat Senad Kreho, kaže da njegov klijent ne može biti gonjen zbog predmeta "Lutka" jer se po sporazumu BiH i Srbije izručene osobe ne mogu teretiti za djela počinjena prije tog ugovora.

Dosije

Darko Elez je u predmetu "Lutka" optužen da je bio vođa kriminalne grupe koju terete za ubistva, pljačke banaka "teške" milione KM. Elez  je poznat  kao vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva, koja se godinama sukobljavala sa suparničkim grupom njegovog nekadašnjeg kuma Đorđa Ždrala. Elez je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. u Srbiji i BiH trgovala drogom, iznuđivala i činila druga krivična djela.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana