Slučaj "Krunić": Obdukcija tijela Kovačevića urađena dan i po nakon ubistva

Jelena Stanić
Slučaj "Krunić": Obdukcija tijela Kovačevića urađena dan i po nakon ubistva

BANjALUKA - Željko Kovačević, označen kao jedan od napadača na banjalučkog biznismena Slavišu Krunića, umro je usljed iskrvarenja nakon što ga je metak iz daljine pogodio s leđa u lijevi dio butne kosti i nanio mu prostrelnu ranu.

Navedeno je to u nalazu vještaka specijaliste sudske medicine Dalibora Nedića, koji je po nalogu tužilaštva radio obdukciju Kovačevićevog tijela. Nedić je juče u banjalučkom Okružnom sudu bio svjedok tužilaštva na suđenju Benediju Đukanoviću (42), Emiliju Baldi (53) i Rodoljubu Gajiću (35), optuženima za ubistvo Slaviše Krunića te radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića.

On je pojasnio da se radi o prostrelnoj rani koja završava u lijevoj polovini stidne regije, te da tokom obdukcije nije pronađen dio projektila. Došlo je do višestrukih preloma butne kosti, te oštećenja butne arterije i prateće vene, a usljed iskrvarenja smrt je, kako navodi, nastupila 20 minuta kasnije.

- Osoba sa ovakvom ranom mogla je da puže ili da se vuče, sasvim sigurno na tu stranu nije mogla da se oslanja jer je ta noga isključena iz funkcije - kazao je Nedić.
Dodao je da je usljed krvarenja postepeno izgubio svijest, a do smrti je, prema njegovom mišljenju, došlo od 15 do 20 minuta kasnije usljed iskrvarenja jer je, kako je naveo, Kovačević izgubio najmanje dva litra krvi. Vještak se nije mogao izjasniti o tačnom vremenu smrti, jer je obdukcija rađena nakon što je prošlo više od 24 časa.

Đukanovićev branilac Tatjana Savić rekla je da je sa Kovačevićevim tijelom nezakonito postupano od pronalaska do obdukcije jer, kako je navela, "niko u sudnici ne zna zašto je prošlo 36 sati do obdukcije".

- I vještak je rekao da bi se mogao izjasniti o vremenu smrti da je obdukcija rađena ranije - rekla je Savićeva.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša, kada je ranjen Ilić, a ubijen Kovačević. 


POVREDE VOZAČA

O povredama Krunićevog vozača Gorana Ilića govorio je i vještak specijalista sudske medicine Željko Karan, koji je rekao da je na osnovu medicinskih nalaza iz UKC-a RS bez fotografija i rendgenskih snimaka zaključio da se radi o teškim povredama desnog i lijevog koljena i lakšim povredama podlaktice.

Što se tiče rane na desnom koljenu, Karan kaže da se u nalazima navodi da je odstranjeno nekoliko fragmenata i komadića, ali nije precizirano da li potiču od projektila ili kosti, a u lijevoj nozi navodi se prisustvo metalnog stranog tijela i nesporno je da je u pitanju projektil. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana