Slučaj „Dženan Memić“: Završen pretres u „Bosmalu“

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo završili su pretres u objektu „Bosmala“, jednoj od lokacija koje su jutros pretresane u istrazi u slučaju „Dženan Memić“.

Kako javlja reporter portala Kliks, policajci su napustili objekat te su iznijeli izuzeti dokazni materijal. Vrše se pretresi na još dvije lokacije u Sarajevu.

-Policija Kantona Sarajevo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, uz prethodno pribavljenu naredbu Suda BiH, provodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo u vezi sa pretresima objekata dviju osoba. Više informacija o ovim aktivnostima biće poznato nakon što budu okončane -kazao je  portparol MUP-a Mirza Hadžiabdić.

Kako Kliks nezvanično saznaje, pretresaju se stanovi Muamera Budnje, sina sarajevskog biznismena Alije Budnje, sudskog vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića te još jedan objekat na Ilidži.

U noći 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji stradao je 22-godišnji Memić, a tada je s njim bila Alisa Ramić (djevojački Mutap). Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget su ukazivali na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, čija je tada glavna tužiteljka bila Dalida Burzić, prvobitno stradanje istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću.

Memići i Feraget, uvjereni da je Dženan ubijen, insistiraju na tome da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Sud BiH je 21. jula potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela „Kristal“, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović. Vlasnik „Kristala“ je Alija Budnjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana