Slučaj "Balkan investment banka”: Dvoje priznalo krivicu, suđenje ostalima na "dugom štapu"

N.T.
Slučaj "Balkan investment banka”: Dvoje priznalo krivicu, suđenje ostalima na "dugom štapu"

BANjALUKA - Dvoje optuženih u predmetu “Balkan investment Banka” zaključilo je s Republičkim javnim tužilaštvom sporazume o priznanju krivice, a suđenje ostalim optuženim za milionski kriminal u ovom slučaju i dalje je na “dugom štapu” i neizvjestan je njegov početak.

Početak glavnog procesa trebalo je bude danas određen danas u banjalučkom Okružnom sudu, ali to se nije dogodilo jer sud nema informacije o tome da li su optuženi Litvanci obaviješteni, odnosno da li su primili pozive za suđenje. Tokom statusnog ročišta na kome je trebalo da budu dogovoreni datum i dinamika ovog suđenja, u sudnici banjalučkog Okružnog suda pojavilo se samo deset optuženih državljana BiH.

Sudija Snježana Kudrić kazala je da sud nema ni informaciju o tome da li se prvooptuženi Edvinas Navickas izjasnio o krivici.

- S obziromna to da nemamo informacije o tome, kao ni dokaze da su optuženi državljani Litvanije obaviješteni o suđenju, ne možemo odrediti datum suđenja. Kada će suđenje početi biće odlučeno kada sud dobije informacije koje nedostaju-pojasnila je sudija Kudrić.

Branilac dvojice optuženih državljana BiH kazao je da su oni u međuvremenu zaključili sporazume o priznanju krivice s Republičkim tužilaštvom.

Republičko tužilaštvo još je 2017. godine u ovom slučaju optužilo ukupno 23 osobe od kojih su 13 državljani Litvanije zbog sumnje da su ovu banku oštetili za milione.

Optuženi su državljani BiH Mirjana Čomić (44), Snežana Milunović (39),  Milorad Granulić (65),  Vinka Granulić (66), Bojan Karanović (34) i Vladimir Petrović Pižon (40) iz Banjaluke, Branko Pančić (38) i Ismar Žmirić (36) iz Brčkog, Nada Jeličić (61) iz Bosanskog Petrovca te Gorana Kecman (35) iz Bihaća koja živi u Mariboru.

Osim Navickasa, na optuženičkoj klupi su Litvanci Evaldas Deršonas, Aste Teišerskien, Sergejus Fedotovas, Rimantas Purtulis, Angela Dementavičiut, Mindaugas Valančius, Laura Baronien, Laura Ivaškevičiut, Romualdas Česnavičius, Žilvinas Milerius, Vitalis Sapagovas i Dalita Poteliunait.

Optužene terete da su od početka 2008. do polovine 2013. godine kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Navickas, kao i pojedinačno, u više navrata grubo prekršili zakon i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom banke. Na taj način oštetili su Balkan investment banku, sadašnju Banku Srpske u stečaju, za više miliona maraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je još krajem 2015. godine podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila „Balkan Investment banku“ za više od 56 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana