Slovenac i državljanin BiH optuženi za utaju 20.000 KM poreza

J. S.
Slovenac i državljanin BiH optuženi za utaju 20.000 KM poreza

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH optužilo je Slovenca Stanka Vinceka (58) i Gorana Jošića (53) iz Ključa su da su kao odgovorne osobe firme "Mašrums trejd" iz Laktaša prevarom utajili oko 20.000 maraka poreza, saopšteno je iz Tužilaštva.

Prema optužnici, Vincek i Jošić su u septembru i oktobru 2015. godine podnijeli poreske prijave neistinitog sadržaja, lažno prikazivali promet i otkup poljoprivrednih proizvoda i na taj način nelegalno ostvarili umanjenje poreznih obaveza od oko 20.000 KM.

- Optuženi Vincek se dodatno tereti da je tokom prve polovine 2017. godine pružanjem lažnih podataka nabavio korišćeni poslovni objekat bez odbijenog ulaznog PDV-a. On je nakon ulaganja u taj poslovni objekat, isti prodao preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a  od oko  10.000 KM čime je oštetio budžet za ovaj iznos - navodi se u saopštenju.

Optužene Tužilaštvo tereti za krivična djela poreska utaja ili prevara, a  Jošić i za falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana