SIPA uhapsila Almira Čehajića Batka: TV voditelja i humanitarca sumnjiče da je prisvojio više od 600.000 KM

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su TV voditelja i humanitarnog radnika Almira Čehajića Batka u okviru operativne akcije koju zajedno s Kantonalnim tužilaštvom sprovode u Kantonu Sarajevo (KS), javio je portal Kliks.

SIPA je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo na području kantona izvršila pretrese na četiri lokacije u sklopu operativne akcije "Network".

Akcija je, kazali su u SIPA, usmjerena na otkrivanje zloupotrebe položaja i ovlašćenjai, odnosno pranja novca, a voditelj je uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Almir Čehajić Batko je sarajevski TV voditelj, glumac amater, stomatolog i humanista. Glumio je i u mnogim serijama i filmovima, a osnivač je nevladine organizacije "Otvorena" mreža koja se bavi humanitarnim radom.
O njemu je 2013. godine snimljen dokumentarni film "Rob" u kojem je govorio o teškom periodu života i bolesti pokojne kćerke.

Sarajevski portal navodi da je on uhapšen zbog sumnje da je da je stekao protivpravnu imovinsku korist veću od 625.000 KM. Pored njega osumnjičene su još dvije osobe, od kojih je jedna trenutno van BiH.

Čehajića sumnjiče za krivična djela u vezi s prikupljanjem novca kojem je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u bolnicama u inostranstvu koje su nudile takve usluge.

Nezvanično, sumnjiče ga i za podizanje i raspolaganje kreditima u ime firme "City - Otvorena mreža" iz Sarajeva, a čime je prema mišljenju istražitelja prouzrokovana šteta navedenoj firmi koja je veća od 50 hiljada KM.

Iz nevladine organizacije "Otvorena mreža" su na "Fejsbuku" naveli da je Čehajić rekao da je siguran da će se sve pozitivno završiti "kako za organizaciju, tako i za pacijente".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana