SIPA pretresa na 12 lokacija, "pod lupom i profesor i direktor

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros sprovode akciju „AS“ na području Sarajeva i Konjica, u okviru istrage zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Iz ove agencije je saopšteno da su u toku pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 12 lokacija.

Pojedini federalni mediji prenijeli su da je u akciji priveden profesor Ekonomskog fakulteta u Mehmed Jahić, a da su predmet istrage i neki njegovi članovi porodice. Takođe, prenose da su istražioci u Konjicu pretresli u kuće direktora „Bosnalijeka“ Nedima Uzunovića.

„Dnevni avaz“ navodi da SIPA akciju sprovodi zbog nezakonite trgovine dionicama „Bosnalijeka“ i korupcije su kako saznajemo osumjičene četiri osobe.

- Aktivnosti se sprovode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja i krivično djelo povlašćene informacije koja su propisana Krivičnim zakonom FBiH-sopštila je SIPA.

Dodali su da se pretresi e vrše na osnovu naloga Kantonalnog suda u Sarajevu i Opštinskog suda u Sarajevu  i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Akcija se izvodi  u saradnji sa Obavještajno-bezbjedonosnom agencijom (OBA) BiH, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona.  Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno-saopštila je SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana