Šakić negirao da je ubio Ćuluma

Nebojša Tomašević
Šakić negirao da je ubio Ćuluma

BANjALUKA - Siniša Šakić (36) zvani Kinez u Okružnom sudu u Banjaluci negirao je krivicu za teško ubistvo Slaviše Ćuluma (34), koji je izrešetan u sačekuši u Dragočaju kod Banjaluke.

Republičko javno tužilaštvo Šakića tereti da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za "izviđanje" lica mjesta gdje su planirali ubistvo, kao i automatsko oružje i municiju kojim će izvršiti zločin.

- Šakić i NN osoba prilagodili su dvije lokacije u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i izvršenje krivičnog djela. Zatim su 15. maja prošle godine oko 11.15 časova u zaseoku Kočići u zasjedi sačekali Ćuluma koji je vozilom naišao putem - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su optuženi prema vozilu ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su Ćulumu nanijela teške i po život opasne povrede, usljed kojih je na mjestu ostao mrtav. Počinioci su motociklom pobjegli u nepoznatom pravcu.

Ćulum je ubijen 15. maja prošle godine  u blizini svoje kuće u Dragočaju kada su na njegov“ golf“ napadači ispalili nekoliko rafala iz automatske puške, a potom pobjegli motociklom. Obdukcijom je utvrđeno da je pogođen sa više od deset projektila, od kojih je jedan završio u glavi, što je bilo kobno.

Ubice su snimljene nadzornim kamerama kako bježe iz Dragočaja. Bili su obučeni u maskirnu odjeću, dok su na glavama nosili motociklističke kacige.

Za Šakićem je raspisana potraga 16. maja, dan nakon ubistva Slaviše Ćuluma. Zbog tog zločina Šakić je hapšen dva puta.

Prvi put je uhapšen 25. maja prošle godine, po povratku iz Hrvatske. Izvori bliski istrazi pojašnjavaju da je on tada negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Ćuluma i tvrdio je da je bio u Hrvatskoj.

Sutradan, 26. maja, on je pušten na slobodu, ali je policija nastavila sa istragom te su, kako su kazali iz MUP-a, prikupili neoborive materijalne dokaze protiv njega i u potpunosti razbili njegov lažni alibi da je u vrijeme zločina boravio u Hrvatskoj. Stoga je Šakić ponovo uhapšen 28. jula 2020. godine, a dva dana kasnije mu je određen pritvor.

Ranije je objavljeno da je Šakićev trag DNK pronađen na mjestu likvidacije. Nakon što je drugi put uhapšen, pretreseno je nekoliko lokacija u Banjaluci koje Šakić koristi te su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ubistvom Slaviše Ćuluma.

U pretresima je, kako je potvrđeno, pronađena i oduzeta maskirna uniforma za koju se vjeruje da ju je Šakić koristio tokom zločina. Zaplijenjene su i kacige, pištolj glok sa izbrušenim serijskim brojem, više mobilnih telefona, novac, motocikl skuter itd.

Ćulum i Šakić su bili bliski i čak su zajedno hapšeni, a onda su ”zaratili” i u više navrata pucali jedan na drugog. Epilog tih sukoba bila je smrt Slavišinog brata Nedeljka Ćuluma, koji je ubijen u aprilu 2010. godine. Ćulumova ekipa je tada pucala i ranila Jovana Jošila, koji je uzvratio paljbu i ubio Nedeljka. Nakon suđenja oslobođen je krivice jer je ubistvo počinio u "nužnoj odbrani". Ćulum je zbog pokušaja ubistva Jošila i pljačke banke ležao u fočanskom zatvoru iz kojeg je izašao mjesec prije nego što je ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana