Detalji ročišta Alisi Mutap i drugima u predmetu “Dženan Memić”

Srna
Detalji ročišta Alisi Mutap i drugima u predmetu “Dženan Memić”

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu protiv osoba koje su osumnjičene za eventualne nezakonitosti u istrazi o uzroku stradanja Dženana Memića.

Tužilaštvo traži da im se odredi pritvor, dok odbrana to smatra neosnovanim.

Ročište je održano u predmetu protiv Alise Ramić, bivše Memićeve djevojke koja se djevojački preziva Mutap, recepcionera ilidžanskog hotela Kristal Muameru Ožegoviću, bivšeg pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojše Veljovića i pripadnika direkcije Nedžada Hrvata.

Tužitelji Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protivzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Advokati osumnjičenih smatraju da prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora nije utemeljen, te su predložili da im se izreknu zabrane, kao što su zabrana putovanja izvan BiH i obavezno prijavljivanje u policijskoj stanici u mjestu gdje imaju prijavljeno prebivalište.

Sudija na ročištu bila je Tatjana Kosović.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. 

Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Ročištu su prisustvovali Dženanov otac Muriz i sestra Arijana, advokat porodice Memić Ifet Ferager, te njihovi poznanici, prenosi portal Kliks. 

Porodica Memić od Dženanovog stradanja tvrdi da je ubijen, dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo tvrdi da je poginuo u saobraćajnoj nesreći.
 

Svi oni uhapšeni su prije dva dana.

Početak ročišta zakazan je za 15 sati. Na Sud BiH stigla je porodica Memić i drugi građani koji traže da ovaj slučaj konačno bude riješen, odnosno da se utvrde okolnosti Memićevog ubistva.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Postupajući tužilac i tim Tužilaštva BiH, koji postupaju u ovom predmetu, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama nastavljaju intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu.

Podsjetimo, Alisa Mutap, bivša djevojka stradalog Dženana Memića, predana je jučer u nadležnost Tužilaštva BiH nakon što je dan ranije uhapšena u Sarajevu pod sumnjom za prikrivanje dokaza.

U istom predmetu uhapšena su i dvojica policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat. Oni su radili na osiguranju diplomatskog objekta nedaleko od mjesta gdje je stradao Dženan Memić, a osumnjičeni su za prikrivanje dokaza.

Uhapšen je i Muamer Ožegović, koji je kobne noći bio recepcioner u hotelu Crystal na Ilidži.

Za sve njih Tužilaštvo traži jednomjesečni pritvor. Ročište na kojem će Sud BiH odlučiti o zahtjevu Tužilaštva za određivanje pritvora treba biti održano uskoro

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana