Rekordna zapljena narkotika u vodama Venecuele: Državljani BiH umiješani u šverc pet tona kokaina

Nebojša Tomašević
Rekordna zapljena narkotika u vodama Venecuele: Državljani BiH umiješani u šverc pet tona kokaina

KARAKAS - Među osumnjičenima za šverc pet tona kokaina, koji je u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji ranije zaplijenjen na brodu “Aresa” u vodama kod Venecuele, osim državljana Srbije i Crne Gore, sumnjiče se i državljani BiH.

Podsjećamo, droga je zaplijenjena prije dva mjeseca, a do informacija o osumnjičenima došli su italijanski istražitelji u saradnji s kolegama iz Crne Gore, navodi “24ora.com”.

Tako su strane bezbjednosne službe došle su do operativnih saznanja da je u švercu kokaina učestvovalo više crnogorskih, ali i državljana Srbije i BiH.

Na “Aresi” je, kako su objavili holandski mediji, uhapšeno više od 15 osoba, među kojima i 11 crnogorskih državljana, članova posade.

Ranije je objavljeno da su na brodu “Aresa” uhapšeni Kotorani Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29), Mihajilo Đorđević (58) i Cetinjanin Dragoljub Živković (67).

Postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi, realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu “Aresa” zaplijenjeno više od pet tona kokaina koji je bio sakriven u paketima, a svaki je paket težio oko 25 kilograma.

Brod je lociran i praćen cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike, s posebnim mjerama nadzora pri svakom ulasku u luke i izlasku iz njih. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ubačen na “Aresu” Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres.

Kako je ranije saopšteno iz Uprave policije Crne Gore, uhapšeni su i crnogorski državljani koji su bili članovi posade.

Teretni brod “Aresa” je plovio pod zastavom Kameruna, a kako su prenijeli španski mediji, taj brod je početkom februara isplovio iz Surinama, a potom je svratio u luku Guaranao u Venecueli.

Nakon toga se zaputio prema solunskoj luci, odakle je, kako se pretpostavlja, kokain trebalo da bude distribuisan u Evropu.

Policija je brod s kokainom presrela u međunarodnim vodama, a tokom akcije je uhapšeno više osoba, među kojima je bio i kapetan broda.

Holandska policija je na brodu pronašla, osim kokaina, i 50.000 tableta ekstazija, evre i dolare, ali još nije saopšteno da li je utvrđeno za koga su prevozili drogu.

Kartel

Mediji su objavili da prvi rezultati istrage ukazuju na to da je u šverc droge vrijednosti više od 250 miliona evra umiješan kartel koji u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sab i Alvaro Pulido zvani Cuči koji se ranije zvao German Rubio.

U Venecueli, gdje je “Aresa” posljednji put pristala, ekonomija je u slobodnom padu, korupcija je uobičajena pojava i američke vlasti za istragu trgovine narkoticima vjeruju da su visoki venecuelanski zvaničnici znali za pretovar kolumbijskog kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana