Provalnici odnijeli robu vrijednu 15.000 KM

Nebojša Tomašević
Provalnici odnijeli robu vrijednu 15.000 KM

Banjaluka - Policija je uhapsila deset osoba, među kojima sedam maloljetnika, zbog sumnje da su provaljivali u kuće i vikendice na području Prnjavora i Laktaša i krali zlatni nakit, novac, alat i vrijednu tehničku robu.

Nezvanično, uhapšeni su Elmedin Ahmić (18), Darko Popović (22), Danijel Moravac (22) i pet maloljetnika iz Prnjavora, kao i dva maloljetnika iz Laktaša. Oni su pali u petak u policijskoj akciji “Polo”, a sumnjiče ih da su od marta do maja 2019. počinili 22 krivična djela kojima su pričinili štetu od 15.000 maraka.

- Osumnjičeni su krali sve što ima vrijednost, a pretpostavljamo da su ukradene stvari preprodavali. Uglavnom su kupili zlatni nakit i novac, ali i tehničku i drugu vrijednu robu - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao da je da je istragom utvrđeno da su lopovi ukrali dva televizora, fotoaparat, trimer, agregat, lovačku pušku, dvogled, nekoliko kofera sa alatom, više ručnih testere kao i makaze za orezivanje voćnjaka.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su osumnjičeni ispitani i da je toku istraga protiv njih kako bi se utvrdilo da li se mogu povezati s nekim drugim krivičnim djelima.

- Osumnjičeni su organizovano i pojedinačno provaljivali u stambene i pomoćne objekte u Prnjavoru i Laktašima. Uglavnom su pomoću alata i fizičke sile razvaljivali ulazna vrata, a zatim su krali novac, zlatni nakit i druge predmete pogodne za dalju preprodaju. Na teret im stavljamo da su počinili 15 teških krađa, četiri pokušaja krađe, dva krivična djela prikrivanje i jedno krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari - rekli su u policiji, ne navodeći identitet osumnjičenih i druge detalje.

Dodali su da će protiv osumnjičenih u redovnoj proceduri biti dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Akciju “Polo”, kako su istakli u PU Banjaluka, zajedno su sproveli pripadnici policijskih stanica iz Prnjavora i Laktaša s ciljem rasvjetljavanja počinjenih krivičnih djela protiv imovine.

Maloljetnici su u posljednje vrijeme sve čećše počinioci krivičnih djela, najčešće krađa. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u prva četiri mjeseca ove godine 84 maloljetnika su sumnjičena za krivična djela. U odnosu na isti period lani broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela ove godine je povećan  za oko 4,7 odsto.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za teške krađe predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Zakon kaže da se počinioci krađe, ako vrijednost ukradenih stvari prelazi 10.000 KM, mogu oštrije kazniti odnosno kaznom od dvije do 10 godina zatvora. Prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela postupa se u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana