Protivpješadijska mina usmrtila dva deminera

Nebojša Tomašević
Protivpješadijska mina usmrtila dva deminera

Kupres - Demineri Savo Kalajdžić (42) i Slaviša Ključo (52) iz Pala su poginuli, a njihov kolega i sugrađanin Radomir Cerović (35) povrijeđen je juče dok su uklanjali mine na području Donjih Mušića kod Kupresa.

Povrijeđeni Cerović prevezen je u bolnicu u Livnu i, kako saznajemo, nije životno ugrožen. Tragedija se desila na šumovitom i veoma nepristupačnom terenu, gdje se može doći samo terenskim vozilom.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović pojasnio je da je nesreću izazvala protivpješadijska mina PMR-3.

- Tragedija se desila dok su demineri čistili prostor pod minama, a više informacija imaćemo po završetku istrage - rekao je Obradović i dodao da su stradali demineri iz Pala.

Oni su radili za Udruženje “Pazi mine” iz Viteza koje je u saradnji s humanitarnom organizacijom “Pro Vita” iz Mostara angažovano na  razminiranju terena na području Kupresa u okviru projekta “Malovan”.

Direktor Centara za humanitarno razoružanje iz Mostara i analitičar protivminske akcije Davor Kolenda objasnio je da su na području gdje se desila nesreća bile dvije vrste mina.

- Demineri su otkrili mine PMR-3 koje imaju ojačani upaljač u odnosu na mine “prom-1” i koji je veoma osjetljiv. U blizini tih mina nalazile su se nagazne mine s klackalicom PMA-3. Pretpostavlja se da je tokom čišćenja i traženja mina došlo do ljudske greške, da je neko ili nagazio na minu ili je na neki drugi način aktivirao. Ipak, to ne možemo tvrditi dok sve ne bude istraženo - kazao je Kolenda.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak istakao je da se nesreće u deminerskom poslu mogu desiti u svakom momentu, ali da se ponekad dešavaju zbog popuštanja koncentracije i grešaka.

- Nesreća na Kupresu nas je sve potresla, a o uzroku ne možemo govoriti dok ne bude završena istraga. Nažalost, ovakve stvari dešavaju se i 25 godina nakon rata. To pokazuje koliko je posao deminera težak i opasan - kazao je Solak.

Portparol MUP-a Livanjskog kantona, koji vodi istragu, Ivica Vrdoljak kazao je da je ekipa poslata na teren odmah nakon prijave.

- Teren gdje su demineri stradali je veoma nepristupačan i trebaće više vremena da ekipa stigne tamo i obavi posao. Zbog toga zasad ne možemo da kažemo kako i zašto je došlo do nesreće - rekao je Vrdoljak.

 Stradanja

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) do sada su 54 deminera poginula tokom obavljanja posla, dok je 121 povrijeđen.

- U 2018. godini u BiH su zabilježene tri minske nesreće u kojima je jedna osoba poginula, jedna teže i dvije lakše povrijeđene. U poslijeratnom periodu od mina je nastradalo 1.758 osoba, od čega ih je 614 poginulo - naveli su iz BHMAC-a. U BiH je pod minama više od hiljadu kilometara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana