Priznao utaju 726.000 KM poreza

N. T.
Priznao utaju 726.000 KM poreza

Sarajevo - Milan Novaković (42) iz Banjaluke priznao je da je učestvovao u utaji oko 726.000 KM poreza pa je sa Tužilaštvom BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Optužnicu protiv njega nedavno je potvrdio Sud BiH, a ročište za razmatranje sporazuma o priznanju zakazano je za 13. avgust. U Tužilaštvu BiH potvrdili su da je pomenuti sporazum zaključen, ali su istakli da ne mogu da otkrivaju detalje. Novakovića terete da je postupajući po nalozima svog prijatelja Miroslava Crnčevića omogućio firmama “Antonić trejd” iz Laktaša i “Gipo” iz Posušja da utaje porez.

- Osumnjičeni je dao lažne informacije o stečenim oporezivim prihodima na osnovu čega su u poslovne knjige pomenutih firmi upisani neistiniti podaci. Zbog takvog poslovanja u periodu od 1. juna do 31.12.2010. godine izbjegnuto je plaćanje poreza u iznosu od 725.704 KM - navodi se u saopštenju Suda BiH.

Detalji optužnice nisu saopšteni, a prema nezvaničnim informacijama pomenute firme uglavnom su se bavile fiktivnim uvozom robe, najviše cigareta i kafe.

Novaković je hapšen u avgustu 2011. godine u akciji “Kafa” zajedno sa pomenutim Crnčevićem te vlasnikom firme  “Antonić trejd” Nebojšom Antonićem i još nekoliko osoba.

Tada je saopšteno da ih  terete da su na osnovu prevara i lažnih dokumenata tražili povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV) za uvezenu robu.  Osumnjičeni su, kako je tada rečeno, uvozili kafu i cigarete, a zatim pravili lažnu dokumentaciju o izvozu i na osnovu toga tražili povrat poreza iako su kafu prodavali u BiH. Na teret im se stavljalo i da su za visokoakciznu robu koju su prodavali u Hrvatskoj pribavljali falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje su u BiH tražili povrat PDV-a. Nebojša Antonić u aprilu ove godine osuđen je u Sudu BiH na godinu zatvora zbog utaje 1,09 miliona maraka poreza. Presudom mu je oduzeta protivpravno stečena imovinska korist od 1,08 miliona KM, a dužan je i da plati novčanu kazna od 70.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana