Priveden i ispitan gimnazijalac u Bosanskoj Krupi: Zaradio loše ocjene pa prebio profesora

Nebojša Tomašević
Priveden i ispitan gimnazijalac u Bosanskoj Krupi: Zaradio loše ocjene pa prebio profesora

BOSANSKA KRUPA - Učenik drugog razreda Opšte gimnazije u Bosanskoj Krupi A. H. (17) osumnjičen je da je metalnom palicom pretukao profesora Nazima Cucka, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

 

Kako je juče saopštila policija, sve se desilo u petak popodne, a tinejdžer je prosvjetnog radnika prvo napao na času u učionici. To mu nije bilo dovoljno pa je na njega nasrtao i u hodniku škole i u dvorištu. Udario ga je palicom više puta po glavi i tijelu te se udaljio, ali je ubrzo pronađen i sproveden u policiju na ispitivanje.

Povrijeđeni profesor prevezen je u Kantonalnu bolnicu “Dr Irfan Ljubijankić”, gdje mu je ukazana pomoć i smješten je na Odjeljenje neurohirurgije. Saznajemo da je, na sreću, zadobio lakše povrede.

Prema nezvaničnim informacijama, motiv napada moglo bi biti nezadovoljstvo učenika ocjenama i kritikama koje dobija od profesora, ali to se još istražuje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić, ne navodeći imena niti inicijale, potvrdio je da je učenik Gimnazije ispitan u policiji zbog napada na profesora.

- Učenik je ispitan u prisustvu roditelja i još se istražuju motivi zbog čega je to uradio. Pušten je nakon ispitivanja, a tužilac je djelo okvalifikovao kao krivično djelo nasilničko ponašanje. Prema prikupljenim informacijama, riječ je o učeniku drugog razreda srednje škole i on je profesora fizički napao u učionici, a nakon toga i u školskom dvorištu. Učenik je metalnom palicom udario profesora više puta u predjelu glave, a nakon toga se udaljio - potvrdio je Šiljdedić.

Istakao je da je predmet kojim je izvršeno djelo pronađen i biće dokaz u ovom slučaju, a istraga se nastavlja dok ne budu rasvijetljene sve činjenice i okolnosti. Šiljdedić je napomenuo da su u sve uključeni i službenici Centra za socijalni rad.

Ovo nije prvi put da učenici svoje nesporazume i nezadovoljstvo u školi rješavaju nasiljem. Tako je u februaru 2019. N. P., učenik Osnovne škole “Ivo Andrić” u Kulašima kod Prnjavora, tri puta sjekirom udario u glavu domara Milanka Pančića dok je ložio vatru. Ovaj učenik ranije nije bio nasilan, ali je imao smanjenu ocjenu iz vladanja jer su on i još jedan đak jedan drugom psovali majku i gađali se kamenjem. Nakon ispitivanja zbog ovog slučaja učenik je upućen u Kliniku za psihijatriju UKC-a RS.

Nasilje

Nasilje učenika dogodilo se i protekle sedmice u dvorištu jedne od osnovnih škola u Jajcu, gdje je jedna učenica napala vršnjakinju, tukla je i ponižavala. Sve to su snimile njihove dvije koleginice, a snimak je objavljen na internetu. Na njemu se vidi kako je jedna djevojčica oborila drugu na tlo, a potom joj sjela na prsa i udarala je. Zlostavljana učenica pokušava da rukama zaštiti lice, dok je zaprepašćujuće i to što ostala djeca huškaju napadačicu te sve snimaju mobilnim telefonima i psuju. Prema nezvaničnim informacijama, napadnuta djevojčica je već duže vrijeme maltretirana, a “na zub” ju je uzela grupa učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana