Prevarantu iz Gračanice dvije godine zatvora zbog krađe stoke

Nevena Reljić
Prevarantu iz Gračanice dvije godine zatvora zbog krađe stoke

DOBOJ - Nedžad Durmić (44) zvani Tonika iz Gračanice, prvostepeno je osuđen na dvije godine zatvora, jer je prevario desetine domaćina odnijevši im iz dvorišta ovce i jagnjad, koje nikad nije platio.

Presuda zbog produženog krivičnog djela prevara donesena je u Osnovnom sudu u Doboju na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Optužnica koju je podiglo Okružno tužilaštvo u Doboju, po kojoj je i proglašen krivim, tereti Durmića da je u oktobru 2019. godine te od jula 2020. do januara 2021. godine, obilazeći seoska domaćinstva u okolini Doboja, Stanara, Petrova, Šamca i Modriče, stupio u kontakt sa vlasnicima koji su prodavali ovce i jagnjad.

- Potom ih je prevario, lažno se predstavljajući, kao i lažnim prikazivanjem činjenica, dovodeći ih u zabludu da će im naknadno platiti ugovorenu cijenu za preuzetu jagnjad kada se vrati po preostalu količinu, iako je znao da se neće vratiti, niti im platiti - navedeno je u optužnici.

U optužnici se dodaje da je na ovaj način Durmić protivpravno pribavio imovinsku korist. Optuženom je u kaznu zatvora uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 18. februara ove godine.

Kako je “Glas Srpske” ranije pisao, Durmić je stari znalac policije, koja je više puta apelovala i upozoravala građane da ne nasjedaju na priče prevaranata i ne daju životinje “na riječ”.

Ovaj okorjeli prevarant poznat je po prevarama više desetina lakovjernih seljaka kojima je pustošio obore, a klupko se počelo odmotavati kada je ukrao identitet poznatog i uglednog prnjavorskog mesara Mihada Iriškića, vlasnika “Zelene doline”.

Ovog preduzetnika počeli su da zovu prevareni mještani pitajući ga kada će im platiti stoku koju je uzeo. Tek kada bi došli na imanje, vidjeli bi da posao nisu sklopili sa tim čovjekom te da su žrtve prevare.

Neki domaćini su lopovu čak pomagali da utovari u kamion stoku vrijednu i do 5.000 KM, ne uzevši ponuđeni avans od 100 evra.

Prema svjedočenjima prevarenih, Durmić je djelovao pouzdano, a povjerenje stočara dobijao je i dobrim poznavanjem stoke te prihvatljivom otkupnom cijenom.

Petrovo

Durmić je zbog prevara bio u zatvoru od februara, a nedugo nakon što je u maju izašao na slobodu, nastavio je sa svojim starim “zanatom”. Tada je osumnjičen da je prevario V. Ž. iz Petrova tako što je od njega uzeo ovna i jagnje, vrijedne oko 420 KM, koje nije platio. Policajcima nakon prijave nije trebalo dugo da utvrde da je riječ o Nedžadu Durmiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana