Predložen pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Vagabundo"

Srna
Predložen pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Vagabundo"

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedog za određivanje pritvora za četiri osobe osumnjičene u predmetu organizovanog kriminala u kojem se koriste dokazi i informacije dobijene iz "Skaj" i "Anom" aplikacija.

Nakon ispitivanja petoro osumnjičenih, tužilac je donio odluku o prijedlogu mjera pritvora za četiri osobe, kao i mjera zabrane za jednog osumnjičenog.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala, povezanih sa neovlaštenim međunarodnim prometom veće količine droge i drugim krivičnim djelima.

Oni su osumnjičeni da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, u sadejstvu sa osobama iz BiH, regiona i inostranstva, počinili više krivičnih djela na području Sarajeva, Zenice, Zavidovića, Bihaća i drugih gradova u BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz BiH i inostranstva nastavlja rad na prikupljanju dokaza u ovom predmetu.

U srijedu, 7. decembra, prema nalogu Tužilaštva BiH locirano je i uhapšeno šest osumnjičenih lica koja su pod istragom u predmetu organizovanog kriminala u kojem se koriste dokazi i informacije dobijene iz dešifrovanih aplikacija.

U akciji pod kodnim nazivom "Vagabundo" učestvovali su pripadnici više policijskih agencija na području Zavidovića, Bihaća, Zenice i Sarajeva, a osim hapšenja osumnjičenih, izvršeni su pretresi objekata i vozila.

Ova organizovana grupa pod istragom je zbog krivičnih djela neovlašteni promet veće količine droge na ilegalnom narko-tržištu BiH, kao i zemalja regiona, te drugim povezanim krivičnim djelima.

Mediji su ranije javili da su u Sarajevu uhpšeni Nermin Hasanović i Edin Solaković osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštnim prometom droge i oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana