Predložen jednomjesečni pritvor za Amira Vrtagića i njegovu grupu

Agencije
Predložen jednomjesečni pritvor za Amira Vrtagića i njegovu grupu

TUZLA - Opštinskom sudu Živinice predloženo je da odredi jednomjesečni pritvor za pet osoba koje su uhapšene u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona od 10. februara na području Živinica.

Mjera pritvora predložena je za Amira Vrtagića (50) zvanog Kobra iz Živinica koji je osumnjičen da je kao organizator grupe počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, lihvarstvom, pranjem novca, davanjem dara ili drugog oblika koristi i nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija. 

Mjera pritvora predložena je i za Džafera Brčaninovića *55), Damira Šabanovića (44), Fahrudina Mujčinovića (53) i Ramu Šepića (64), svi iz Živinica. Oni su osumnjičeni da su bili dio udruženja koje je organizovao Vrtagić i pomagali mu prilikom izvršenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja. 

Istraga je otvorena protiv još četiri osobe, od kojih su dvije osumnjičene za pomaganje Vrtagiću u činjenju krivičnog djela lihvarstvo, dok su dvije osobe osumnjičene za krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem, tako što su bez dozvole nadležnog organa na privatnom zemljištu Vrtagića i na javnim površinama naplaćivali parking posjetiocima pijace u Ciljugama, čime su sebi pribavili imovinsku korist.

Ove osobe su puštene da se brane sa slobode. 

Istraga se vodi i protiv dva policajca iz Policijske uprave Živinice zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, a u vezi uzimanja određenog iznosa novca, ali i pristajanje na obećanje drugog dara od Vrtagića, kako bi mu pribavili pogodnosti prilikom predaje zahtjeva za dobijanje dozvole za oružje. 

Nadležnom sudu je predloženo da se za ova dva policajca izreknu mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskih službenika i zabrana sastajanja i kontaktiranja sa drugim osumnjičenim osobama, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

Vrtagić je osumnjičen da je, kao radnik u Javnom preduzeću "Horizontala" Živinice, odgovoran za poslove vezane za sedmičnu pijacu u Ciljugama, u periodu od maja 2018. do januara 2020. godine, udružio grupu ljudi koji su po njegovom nalogu uzimali novac od zakupa prostora i parkinga od trgovaca na pijaci, te prijavljivali samo dio iznosa u poslovnim knjigama preduzeća, dok su veći dio novca, u iznosu od oko 16.000 KM, predavali Vrtagiću, a dio uzimali za sebe. Na taj način je oštećeno preduzeće "Horizontala" i gradski budžet. 

Vrtagić i još dvije osobe koje su mu pomagale osumnjičeni su da su određenim ljudima, iskorištavajući njihovo teško materijalno stanje, posuđivali određene iznose novca i uzimali veće kamate na posuđene iznose. 

Vrtagić je osumnjičen i da je u cilju legalizacije novca stečenog činjenjem krivičnih djela ulagao u pokretnosti i nekretninu. 

Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku. 
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana