Potvrđena optužnica protiv inspektora u Prijedoru: Za novac “žmirili” na poreske prekršaje

Jelena Stanić
Potvrđena optužnica protiv inspektora u Prijedoru: Za novac “žmirili” na poreske prekršaje

BANjALUKA - Protiv prijedorskih poreskih inspektora Nemanje Barovića i Mihajla Ristića Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu za primanje mita i trgovinu uticajem.

Na optuženičku klupu će i Prijedorčanin Marinko Bilbija zbog davanja mita.

Iz Republičkog tužilaštva je saopšteno da je prema optužnici Barović tokom 2018. i 2020. godine kontrolišući obračune i plaćanja obaveza poreskih obveznika dva puta tražio i primio novac, jednom 5.000 KM, a drugi put 5.000 evra i 250 KM kako bi izbjegao da obavi svoj posao i izvrši provjere.

- Jednom je zahtijevao i primio nagradu od 500 KM da korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši službena radnja. Na taj način počinio je krivična djela primanje mita i trgovina uticajem - navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Optužnica Barovića i Ristića tereti da su zajedno 12. jula prošle godine primili poklon, odnosno 200 KM.

- Bilbija je optužen da je službenicima ponudio poklon da ne urade posao koji su kao službena lica bili dužni. Tako su Barović i Ristić počinili krivično djelo primanje mita, a Bilbija davanje mita - dodato je u saopštenju.

Optuženi inspektori uhapšeni su početkom maja u akciji “Svodna”, kada je u Barovićevoj garaži pronađeno 21.400 evra skrivenih u knjizi “Etički kodeks za profesionalne računovođe”.

Iako je tada uhapšen zbog sumnje da je primio 5.000 KM mita, istragom se saznalo da se bavio i drugim koruptivnim radnjama.

Izvor blizak istrazi tada je kazao za “Glas Srpske” da je mito tražio od prijedorskog privrednika da bi mu tokom kontrole progledao kroz prste i da mu ne bi napisao kaznu.

- Nakon prijave da inspektor traži mito organizovano je njegovo praćenje, a privrednik je inspektoru u kancelariju odnio označeni novac. Kada je uzeo, pare reagovali su prikriveni istražioci i uhapsili Barovića - kazao je tada naš izvor.

Afera “Astra-E”

Nemanja Barović je nekada bio direktor Poreske uprave Područni centar Prijedor, a ranije je povezivan sa aferom nestanka dijela zaplijenjene robe iz trgovine “Astra-E” u Prijedoru, koja nije prodata na tri javne aukcije tokom 2014. godine. Radilo se o obući vrijednoj 178.877 KM, koju su poreski inspektori trebalo da predaju Crvenom krstu, ali su neki navodno uzeli sebi određeni broj cipela. Vlasnik “Astra-E” Ekrem Jakupović kazao je medijima da mu je tu informaciju otkrio radnik Poreske uprave u Prijedoru. Prema njegovim riječima, poreski inspektori su po naredbi Barovića uzimali obuću i nosili u svoja vozila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana