Potvrđena optužnica protiv Edina Mulića zbog utaje i pranja novca

Srna
Potvrđena optužnica protiv Edina Mulića zbog utaje i pranja novca

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Edina Mulića (44) iz Tuzle, optuženom da je sebi ili drugima pribavio protivpravnu korist u iznosu od oko 920.000 KM, i to oko 287.000 KM putem Studentske zadruge "Apsolvent" i oko 632.000 KM putem Omladinske zadruge "Infomreža".


Mulić je optužen za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, poreske utaje i pranja novca.

Optužnica tereti i Ninu Mulić /39/ da je počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa pranjem novca, te Omladinsku zadrugu "Infomreža" Tuzla zbog krivičnih djela poreska utaja i pranje novca, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Mulić je optužen da je od 2015. do početka 2019. godine, kao predsjednik Nadzornog odbora u Studentskoj zadruzi "Apsolvent" Tuzla, te kao direktor i jedan od osnivača Omladinske zadruge "Infomreža", udružio grupu ljudi koja je prema njegovom nalogu animirala studente da zaključuju fiktivne ugovore sa tim zadrugama o obavljanju određenih poslova.

Ti poslovi faktički nisu obavljani ili su u određenim situacijama obavljani poslovi anketiranja ili promocije za firme i organizacije sa kojima su zadruge sarađivale, navodi se u saopštenju.

Novac naplaćen od fiktivnih ili obavljenih poslova isplaćivan je na račune studenata, koji su za to dobijali manje nagrade u iznosima od 50 do 100 KM, a veći dio isplaćenog novca studenti su putem članova grupe vraćali njemu.

I drugi članovi ove grupe su za animiranje studenata dobijali određene nagrade.

Tako prisvojen i zadržan novac nije prijavljivao kao prihod i dohodak od nesamostalne djelatnosti, na što je bio obavezan u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak i drugom relevantnom zakonskom regulativom u FBiH, dodaje se u saopštenju.

U optužnici je navedeno da je Mulić sebi ili drugima pribavio protivpravnu korist u iznosu od oko 920.000 KM, i to oko 287.000 KM kroz Studentsku zadrugu "Apsolvent" i oko 632.000 KM kroz Omladinsku zadrugu "Infomreža".

Nina Mulić je optužena da je učestvovala sa Edinom u udruživanju i činjenju krivičnog djela pranje novca, preuzimajući svoju ulogu u grupi, te u tački optužnice se za poresku utaju i pranje novca tereti i pravno lice Omladinska zadruga "Infomreža" koju je zastupao Edin Mulić.

Supružnici Edin i Nina Mulić optuženi su da su kao osnivači Zadruge, znajući da raspolažu sa novcem pribavljenim vršenjem krivičnih djela, s ciljem legalizacije novca, kupovali nekretnine, pokretnosti ili su novac koristili u druge svrhe.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženim oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, a do odluke suda im je blokirana imovina, i to nekretnine, vozila i novac.

Edinu Muliću je Opšinski sud Tuzla produžio određene mjere zabrane, izrečene umjesto pritvora kao strožije mjere osiguranja prisustva optuženog tokom krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana