Novi detalji u istrazi: Portir Doma i ranije prijavljivan za zlostavljanje djevojčice

Nebojša Tomašević
Foto: Fejsbuk

BANjALUKA - Portir banjalučkog Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" A. K. (42), koji je pritvoren zbog obljube trinaestogodišnje štićenice i ranije je prijavljivan za nedoličan odnos s tom djevojčicom, ali su istrage obustavljene usljed nedostatka dokaza, saznaje "Glas Srpske".

Direktor Doma Vladimir Kajkut potvrdio je "Glasu Srpske" da je taj portir prijavljivan 2020. i 2021. godine.

- Prvi put u devetom mjesecu 2020. godine pronašli smo određeno pismo kod djevojčice, za koje smo sumnjali da joj je poslao taj radnik. U drugom slučaju u martu 2021. godine našli smo prepisku sa lažnog "Instagram" profila između djevojčice i neke osobe, a takođe smo posumnjali da radnik A. K. ima veze s tim i da se možda radi o zloupotrebi odnosa s djevojčicom, pa smo sve prijavili policiji. Tužilaštvo je obustavilo istragu jer nije bilo dokaza  za krivično djelo - rekao je Kajkut.

Istakao je da je treća prijava protiv A. K. uslijedila u decembru lani kada je djevojčica spomenula njegovo ime i požalila se na njega.

- Tada smo pokrenuli disciplinski postupak i tročlana disciplinska komisija nije utvrdila veće nezakonitosti, ali je portir kažnjen s odbijanjem od plate u periodu od tri mjeseca i suspendovan. Suspenzija je trajala od 17. decembra do 31. decembra prošle godine. On je poslije toga, u skladu s pravilima o disciplinskoj odgovornosti, vraćen na posao. Policija je nakon te prijave izuzela određene dokaze i pismo koje je ranije nađeno i on je uhapšen - objasnio je Kajkut.

On je istakao da je A. K. sada, nakon što je uhapšen i pritvoren, ponovo suspendovan i da će ta suspenzija trajati do okončanja krivičnog postupka. 

Prema njegovim riječima, zbog ovih slučajeva štićenici preživljavaju traume, pa su imali i incident da su se djeca samopovrijeđivala. 

Osumnjičeni portir A. K. uhapšen je u petak 28. januara i nakon ispitivanja u policiji i Tužilaštvu, Okružni sud u Banjaluci mu je odredio pritvor. 

Izvor blizak istrazi je pojasnio da su o gnusnim radnjama A. K. nadležni obaviješteni mjesec prije njegovog hapšenja, ali tužioci nisu odmah reagovali i slučaj je pokrenut tek nakon privođenja E. H. (25) iz Modriče zbog sumnje da je zlostavljao istu djevojčicu i koji je ranije pritvoren. 

Pomenuta trinaestogodišnjakinja je i sa 11 godina proživjela sličnu golgotu i smještena je u Dom "Rada Vranješević" nakon što je otkriveno da ju je baka podvodila starijem muškarcu.

NOVA PRIJAVA

Direktor Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci Vladimir Kajkut potvrdio je "Glasu Srpske" da su policiji prijavili još jedan slučaj mogućeg uznemiravanja i obljube štićenice ove ustanove, od strane radnika koji takođe obavlja poslove portira.

- Riječ je o starijoj maloljetnici koja se požalila na našeg radnika koji obavlja poslove portira i prijavila ga za polno uznemiravanje. Slučaj nam je prijavljen 17. januara i odmah smo pokrenuli disciplinski postupak protiv tog radnika i suspendovali ga. Policija je obaviještena, ali još nisu dolazili kod nas da izuzimaju dokaze - kazao je Kajkut i dodao da je pomenuta djevojčica pod stručnim nadzorom i da je stabilno.

Saznajemo da je policija već sačinila izvještaj protiv osumnjičenog portira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana