U toku akcija "Dar 1": Policajci osumnjičeni da su uzimali mito da ne pišu kazne

N.T.
Foto: Kliks

SARAJEVO- U toku su pretresi na 17 lokacija na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Istočnog Sarajeva u okviru policijske akcije "Dar 1" usmjerene na rasvjetljavanje krivičnih djela sa obilježjima korupcije, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija se od jutarnjih časova sprovodi pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa Upravom policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Policijskom upravom Istočno Sarajevo i uz tehničku asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Pretrese policija vrši s ciljem prikupljanja dokaza i pronalaska predmeta koji se dovode u vezu sa izvršenim krivičnim djelima, navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima Kliksa, osumnjičeni u ovoj velikoj akciji su policijski službenici, odnosno određeni broj saobraćajnih policajaca osumnjičen je da je učestvovao u nelegalnim radnjama.

- Oni se terete za krivična djela u vezi s korupcijom odnosno primanjem raznih oblika darova za činjenje protivsluga te sticanje nezakonite imovinske koristi – piše ovaj portal.

Između ostalog, policajci u Sarajevu vrše pretres odnosno prikupljanje dokumentacije u zgradi MUP-a Kantona Sarajevo u ulici Zmaja od Bosne prekoputa Kampusa Univerziteta Sarajevo.

"Dnevni Avaz" navodi da je akcija usmjerena je protiv saobraćajnih policajaca za koje se sumnja da su prikrivali saobraćajne prekršioce i opraštali kazne za novac.

- Najmanje 15 saobraćajnih policajaca je pod istragom zbog opraštanja prekršaja za novac - piše sarajevski list.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, navodno su uočene i malverzacije sa prekršajnim nalozima i saobraćajnim kaznama, što je prijavljeno Tužilaštvu.

Više informacija biće poznato po okončanju akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana