Podignuta optužnica protiv uhapšenih u akciji “Stršljen”: Švercovali kokain vrijedan 50.000 KM

Jelena Stanić
Podignuta optužnica protiv uhapšenih u akciji “Stršljen”: Švercovali kokain vrijedan 50.000 KM

SARAJEVO - Nezir Bajraktari zvani Žuti (54) iz Uroševca, Mersija Džidić (43) iz Čajniča i Slavica Blagojević (54) iz Maglaja optuženi su zbog sumnje da su nabavili i pustili u promet kokain vrijedan više od 50.000 KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Bajraktari, Džidić i Blagojević uhapšeni su u avgustu prošle godine u akciji “Stršljen” u Sarajevu.

Prema optužnici, njih troje su osumnjičeni da su kao organizovana kriminalna grupa nekoliko puta pustili u promet više od pola kilograma kokaina, čija je vrijednost na narko-tržištu veća od 50.000 KM. Bajraktari je, prema optužnici, nabavio veću količinu kokaina koju je podijelio između Džidićeve i Blagojevićeve, a one su narkotike prema njegovim instrukcijama i uputstvima sakrivale, krijumčarile, transportovale i prodavale na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Optužene terete da su u više navrata u promet stavili više od pola kilograma kokaina, za koji su dobili oko 50.000 KM.

- Navode optužnice, tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka te podnošenjem i desetina dokaznih materijala - navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Za trojac je zatraženo produženje pritvora, odnosno mjere zabrane, a tokom postupka tužilaštvo će tražiti trajno oduzimanje i uništavanje zaplijenjene droge, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Akciju “Stršljen”, u kojoj je optuženi trojac uhapšen, sproveli su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- U pretresu lica, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari, otkriveno je 560 grama praškaste materije koja izgledom podsjeća na kokain, jedno manje pakovanje materije smeđežute boje koja asocira na heroin, dva pištolja, više mobilnih telefona, novac, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - kazali su ranije u SIPA.

Presuda

Đenan Golić iz Mostara osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i sedam mjeseci u Opštinskom sudu u Mostaru zbog šverca narkoticima i posjedovanja oružja.

Golić se nagodio sa Kantonalnim tužilaštvom i priznao krivicu koju je Sud i prihvatio. Njega je optužnica teretila da je u junu ove godine nabavio heroin koji je policija pronašla prilikom kontrole taksi vozila u ovom gradu, u prilikom pretresa njegovog stana pronađeni su  automatska puška i municija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana