Počelo suđenje za iznudu: Privredniku prijetio bacanjem dinamita i zatiranjem porodice

Nebojša Tomašević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Tri godine nakon počinjenog krivičnog djela i obustave istrage, u banjalučkom Okružnom sudu počelo je suđenje Nikoli Bajiću (38) iz Banjaluke koga terete za pokušaj iznude 215.000 evra od privrednika Senada Zejnića iz Prnjavora kojem je prijetio bacanjem dinamita i da će završiti u plasičnim kesama“.

Istragu protiv optuženog započelo je austrijsko tužilaštvo u Gracu, a potom je ustupljena banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Zbog ovog slučaja na tri godine zatvora osuđen je stručni saradnik u pomenutom tužilaštvu Tarik Hadžibegović jer je uzeo 3.500 evra mita od Zejnića kako bi “pogurao” istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliki iznos novca.

Tužilac Igor Cimeša na početku suđenja pročitao je optužnicu te istakao da smatra da će saslušanje pet svjedoka i materijalni dokazi potvrditi da je Bajić počinio krivično djelo za koje ga tereti.

Branilac optuženog, advokat Zoran Jošić istakao je da je optužnica neosnovna i zasnovana na nezakonitim dokazima.

- Broj sa kojeg je,  prema optužnici,  moj branjenik pozivao Senada Zejnića uopšte ne postoji. Taj broj niti telefon od njega nije ni oduzet. Tako se u nalogu za istragu koju je otvorilo austrijsko tužilaštvo navodi da je taj broj registrovan na jednu kompaniju, ali da ne postoji - rekao je Jošić.

Osim toga, advokat je prigovorio i mjesnoj nadležnosti suda, jer kako tvrdi, nema dokaza da je istraga protiv njegovog klijenta obustavljena u Austriji.

Jošić je podsjetio da je banjalučko Okružno tužilaštvo 23. oktobra 2020. godine obustavilo istragu protiv Bajića, a ne zna se zašto je ona ponovo pokrenuta.

Bajića optužnica tereti da je od 2. do 11. jula 2020. godine pokušao da iznudi novac od Senada Zejnića na ime navodnog duga njegovog sina Elvisa. Kako se navodi, optuženi je početkom jula te godine putem telefona s austrijskog broja pozvao Senada Zejnića i predstavio mu se kao Admir iz Ljubljane te tražio da izmiri dug za sina Elvisa od 3.200 evra.

- Oštećeni Senad je pristao da vrati dug, ali je Bajić pod raznim izgovorima izbjegavao da se sastanu. Nakon toga, opet ga je 9. jula 2020. godine zvao te tražio 20.000 evra, a zatim i 100.000 evra. Potom ga je pozvao 11. jula 2020. godine te mu opsovao krvavu majku i zaprijetio da će od njega naplatiti novac koji je krvavo zaradio. Zatražio da vrati novac koji je na kamatu posudio Elvisu Zejniću i to 215.000 evra. Nakon toga je oštećenom uputio ozbiljne prijetnje „da će mu ukoliko ne vrati dug ugasiti lozu i familiju da ne zna sa kim ima posla i da će na njega baciti dinamit, da će ga u prahu pokupiti i da će oštećeni završiti u plastičnim kesama” - navodi se u optužnici banjalučkog Oružng tužilaštva.

Nakon prijetnji, Senad Zejnić je  12. jula 2020. godine, plašeći se za bezbjednost sebe i  porodice, podnio krivičnu prijavu u Policijsku stanicu Prnjavor. Bajić je poslije te prijave i uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana