Počelo suđenje švercerima 242 kilograma marihuane

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje švercerima 242 kilograma marihuane

Banjaluka - Državljanin Crne Gore Milorad Grba (49) iz Podgorice, optužen za šverc 242 kilograma marihuane, priznao je da prevozi drogu kada ga je u kombiju punom narkotika zaustavila policija u mjestu Miholjače kod Gacka, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu policajac Dalibor Rajković.

Osim Grbe u ovom slučaju optuženi su i Benjamin Krehić (26) i Adis Misimović (40) iz Zenice.

Policajac Rajković je ispričao da je u noći hapšenja između 7. i 8. januara s kolegom Aleksandrom Zelenovićem bio u Miholjačama kod Gacka i da su prvo zaustavili “mercedes” u kome su bili Krehić i Misimović.

- Mali auto i kombi “reno trafik” išli su u paru jedan iza drugog i čim smo zaustavili “mercedes” vozač kombija je krenuo da se okreće i bježi. Vozilom sam odmah otišao za njim i uspio da ga stignem i zaustavim. Kada sam vozača, za koga se utvrdilo da se radi o Miloradu Grbi,  pitao šta vozi on je rekao skank. Pitam ga koliko ima, kaže oko 230 kilograma - ispričao je Rajković.

Dodao je da mu je Grba na pitanje da li poznaje lica koja su išla ispred njega, rekao da je to njegova pratnja takozvani “čistači” koji su išli ispred kao izvidnica.

- Obavijestio sam kolegu da zadrži osobe iz “mercedesa”, a pozvali smo i komandira koji je brzo stigao kao i jedinica za podršku pa su osumnjičeni uhapšeni - pojasnio je Rajković.

Kazao je da su tu noć prije hapšenja i nailaska osumnjičenih vidjeli da jedno auto ide više puta od restorana “Košute” prema Miholjačama i vraća se.

- To nam je bilo sumnjivo, a vidjeli smo i kako se pale svjetla na dva vozila koja kreću u našem pravcu. Ubrzo su naišli osumnjičeni - kazao je Rajković.

Njegovu priču potvrdio je i policajac Zelenović koji je u sudnici prepoznao Krehića i Misimovića koje je kontrolisao pomenute večeri.

Optužnica tereti Grbu, Misimovića i Krehića da su bili dio organizovane grupe koja je početkom januara na teritoriju Republike Srpske prokrijumčarila oko 242 kilograma marihuane radi dalje prodaje.  Navodi se da je tu grupu organizovalo i dalje nepoznato lice, a da su optuženi imali svaki svoju ulogu. Tako je uloga Grbe bila da prevozi narkotike, a Misimovića i Krehića da za to obezbijede vozila i idu ispred kombija s drogom kao “čistači” kako bi obezbijedili siguran prolaz od policije. U kombiju koji je vozio Grba bilo je 49 vreća marihuane teških od oko po pet kilograma. Vještak  Biljana Vasić Dakić kazala je da je analizom oduzetog materijala od optuženih utvrdila da se radi o opojnoj drogi indijskoj konoplji, odnosno marihuani.

Namjena

Izvor blizak istrazi je pojasnio da je droga, koju su prevozili osumnjičeni u BiH, stigla iz Albanije iz koje je prvo prebačena na Kosovo, gdje su je preuzeli kupci iz Crne Gore te predali Miloradu Grbi za dalji transport.

- Grba, Krehić i Misimović za prebacivanje droge trebalo je da dobiju oko 10.000 evra - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema informacijama do koje je došla policija droga koju su prevozili bila je namijenjena tržištu u Sarajevu, Zenici i tom dijelu zemlje. Prema nezvaničnim informacijama, nabavna cijena zaplijenjenog skanka u Albaniji je oko 700 evra po kilogramu, pa je ova pošiljka navodno plaćena oko 168.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana