Počelo suđenje suspendovanim policijskim inspektorima: Tužilac krivicu dokazuje izjavom insajdera

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje suspendovanim policijskim inspektorima: Tužilac krivicu dokazuje izjavom insajdera

BANjALUKA - Čitanjem optužnice u banjalučkom Okružnom sudu danas je počelo suđenje suspendovanim inspektorima Policijske uprave Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, optuženim da su uzeli 20.000 maraka mita od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića.

Republički javni tužilac Goran Glamočanin kazao je da će krivicu pomenutog dvojca dokazati izjavama svjedoka i sa ukupno 91 materijalnim dokazom. Istakao je da će optužnicu u prvom redu dokazivati saslušanjem oštećenog Vidića,  koji je u ovom slučaju imao i ulogu insajdera Ministarstva unutrašnjih poslova ( MUP) RS.

Advokati optuženih Željko Višić i Miljkan Pucar jednoglasni su u stavu da se "radi o dobro smišljenoj i organizovanoj optužnici iza koje stoji Vidić".

 - Čitava optužnica je zasnovana na izjavi jedne osobe koja je istovremeno i svjedok i informator i prikriveni istražilac i oštećeni. Posljednjih deset godina je doneseno više od 15 naredbi o obustavi istrage, a vođen je niz postupaka protiv njega. Kada je bio svjestan da će protiv njega biti podnesena prijava, preduzeo je niz radnji da izbjegne svoju krivičnu odgovornost. Optužnica je smišljena i organizovana - kazao je Višić.

Pucar, je ocijenio da je „Vidić doveo sve u zabludu“, a sa ciljem da prikrije svoje nezakonite radnje.

- To je osoba kojoj se ništa ne može vjerovati. Čini i činiće sve da obmane bilo koga kako bi prikrio svoje nezakonite radnje. Proces protiv moje klijentice ide brzo, a protiv Vidića godinama. Ostaje pitanje da li je njemu neko obećao da ovo učini kako ne bi bio procesuiran ili je sve njegova smišljena akcija - istakao je Pucar.

Na  današnjem ročištu su trebali biti saslušani svjedoci Republičkog javnog tužilaštva, ali do toga ipak nije došlo.

Naime, sudija Branimir Jukić prihvatio je zahtjev odbrane optuženih koja je istakla da nije spremna za saslušanje svjedoka, jer im nisu dostavljeni svi materijalni dokazi koji su deponovani u Okružnom sudu u Banjaluci. Tužilac Goran Glamočanin zatim je objasnio da to nisu dokazi tužilaštva, jer se radi o privremeno oduzetim predmetima tokom istrage protiv sada optuženih inspektora, a koji nisu ni potrebni tužilaštvu.

Grujića i Florjan terete da su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Glamočanin je tokom čitanja optužnice, naveo da su Florjan i Grujić prvo Vidiću rekli da „trpe pritisak nadležnih“ u vezi sa prijavom protiv njega te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu „lažnu prijavu“ koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime „ne pojavljuje u medijima“, a da on zauzvrat plati 20.000 KM.

Od tog iznosa, 10.000 KM je navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja. Kasnije su tražili 30.000 KM, s tim da im 20.000 KM donese odmah, a ostatak nakon što tužilac donese odluku.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u PU Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je  Vidić predao optuženom Grujiću označene novčanice u iznosu od 20.000 maraka. Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana