Petkom se dogodi najviše saobraćajnih nesreća

Srna
Petkom se dogodi najviše saobraćajnih nesreća

ZVORNIK - Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Dražan Erkić rekao je danas da se u 2019. godini najveći broj saobraćajnih nezgoda na putevima na kojima vrše kontrlu pripadnici ove uprave, dogodio petkom, a da su najčešći uzroci brza vožnja i nedovoljno rastojanje vozila u saobraćaju.

Erkić je na konferenciji za novinare rekao da su prošle godine na području Policijske uprave Zvornik evidentirane 544 saobraćajne nezgode, što je manje za 7,3 odsto u odnosu na 2018. godinu.

On je istakao da je od ukupno 544 saobraćajne nezgode, pet bilo sa poginulim licima, 39 sa teško i 97 sa lakše povrijeđenim licima, dok su 403 saobraćajna udesa bila sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini od 35.378 kontrolisanih vozila i vozača, evidentirno je 19.455 prekršaja, zbog čega je izdato 18.466 prekršajnih naloga.

On je naglasio da je u posmatranom periodu iz saobraćaja isključen 1.601 vozač, od kojih je 1.259 vozača isključeno zbog vožnje pod destavo alkohola, a 110 vozača zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava.

Erkić je dodao da je u 2019. godini iz saobraćaja je isključeno 498 vozila, ili 10,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da su na području ove uprave u toku 2019. godine evidentirana ukupno 674 krivična djela, što je za 10,4 odsto manje nego u 2018. godini.

Savić je na konferenciji za novinare naveo da je zbog ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 618 izvještaja protiv 582 lica.

On je dodao da je među prijavljenim licima bilo 145 poratnika u vršenju krivičnih djela, kao i 19 maloljetnih lica.

"U oblasti privrednog kriminaliteta u toku 2019. godine otkrivena su 44 krivična djela zbog kojih je nadležnim tužilaštvima podneseno 39 izvještaja protiv 43 lica, od kojih je sedam povratnika u vršenju krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 2.592.000 miliona KM", rekao je Savić.

On je dodao da je među ovim krivičnim djelima bilo 21 koruptivnog karaktera.

Prema njegovim riječima, u oblasti zloupotrebe droge u prošloj godini otkrivena su 34 krivična djela, od kojih su 22 krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet, te 12 krivičnih djela omogućavanje uživanja.

Savić je rekao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 30 izvješaja protiv 33 lica, među kojima je bilo šest povratnika u vršenju krivičnih djela i četiri maloljetnika.

On je naglasio da su u prošloj godini policijski službenici, između ostalog, održali predavanja učenicima u više osnovnih i srednjih škola na području Policijske uprave Zvornik.

"Tokom predavanja obrađen je veći broj tema, kao što su maloljetnička delinkvencija, vršnjačko nasilje, moguće opasnosti na društvenim mrežama, opasnosti i rizici zloupotrebe opojnih droga, kao i drugim temama od opšteg interesa za učeničku populaciju, nastavnike i roditelje", rekao je Savić.

On je dodao da će u svim školama na području Policijske uprave Zvornik slične aktvinosti biti nastavljene i u ovoj godini.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević ocijenio je da je u prošloj godini stanje bezbjednosti na području ove uprave bilo zadovoljavajuće.

Vasiljević je istakao da je i kadrovska politika u ovoj upravi zadovoljavajuća i mnogo bolja u odnosu na prethodne godine.

"Redovno se školuje i osposoabljava mladi policijski kadar koji sukcesivno dolazi i u ovu policijsku upravu i zamjenjuje one kadrove koji stiču uslove za penziju", rekao je Vasiljević.

Vasiljević je istakao da su planovi Policijske uprave Zvornik za 2020. godinu u skladu sa planom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je naglasio da je Policijska uprava Zvornik, ukoliko se bude nastavila migrantska kriza sa dolaskom proljeća, spremna da zajedno sa zvorničkom Jedinicom Granične policije radi na pronalasku migranata i njihovom daljem usmjeravanju u migrantske centre, u skladu sa planom i propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana