Ovjerena presuda Siniši Bojiću za pokušaj ubistva braće

Nebojša Tomašević
Ovjerena presuda Siniši Bojiću za pokušaj ubistva braće

BANjALUKA - Siniša Bojić (27) iz Maslovara kod Kotor Varoša pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na sedam godina i četiri mjeseca zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti pokušao da ubije braću Slavišu i Mladena Petrušića, na koje je pucao iz puške i promašio.

Vijeće Vrhovnog suda RS odbilo je žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je Bojić osuđen na pomenutu kaznu. Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio Bojićev advokat Marko Mikeš, ne želeći da komentariše odluku Vrhovnog suda RS.

Bojić je, ovom presudom, osim za pokušaj ubistva, osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja, odnosno pušaka i municije, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje proveo u pritvoru.

Bojiću je ublažena kazna jer je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. Zakonom je za pokušaj teškog ubistva predviđena najmanja kazna od 10 godina ili dugotrajni zatvor.

Prema presudi, Bojić je braću Petrušić pokušao da ubije 6. marta lani oko 21.30 časova nakon što se posvađao sa Slavišom kod kafića "Moto" u Maslovarama. Navodi se da je nakon sukoba otišao i vratio se s puškom do kuće Petrušića, a kada mu je Slaviša otvorio, na njega je zapucao, a napadnuti se bacio na stranu i ostao nepovrijeđen.

Dodaje se da je tada Mladen izašao na balkon i pitao Bojića: "Alo, šta to radiš, čovječe", a on je zapucao i na njega, ali ga nije pogodio.

Hitac je prošao kroz staklo na balkonskim vratima i pogodio plafon u dnevnom boravku.

Bojić je presudom obavezan da plati troškove sudskog postupka, te odštetu Mladenu u iznosu od 2.110 KM za pričinjenu materijalnu štetu.

On je ranije istakao da nije ubica i ponovio da je samo želio da zaplaši Slavišu jer je mislio da ga je on udario tokom sukoba, te naglasio da se kaje. Ranije je ispričao da se ne sjeća da je pucao na sprat kuće na kojem živi Slavišin brat Mladen, te im se izvinio.

Vještačenjem Bojića koje je tokom sudskog procesa uradila specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović utvrđeno je da je on emocionalno nezrela ličnost, impulsivan je i ima nizak prag tolerancije na frustracije, zbog čega bi mogao da ponovi ili učini teže krivično djelo. Vještak je utvrdila da je zbog svih tih okolnosti Bojić u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, ali i pod uticajem alkohola.

Liječenje

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je i mjeru obaveznog liječenja, odnosno psihosocijalnog tretmana koju je Siniši Bojiću izrekao prvostepeni Okružni sud u Banjaluci. Prema odluci, obavezno liječenje trajaće dvije godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana