Otac prodao djevojčicu za 1.000 KM

Nevena Bunić
Otac prodao djevojčicu za 1.000 KM

Doboj - Alija Aljić (51) iz Doboja je osumnjičen da je za 1.000 KM prodao kćerku (14) Dobojliji Ismetu Bosaku (19) zbog života u vanbračnoj zajednici, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Monstruozan slučaj koji je potresao Doboj desio se krajem prošle godine, a djevojčica je tada imala 13 godina. Aljića terete da se od 21. decembra 2018. do 12. januara 2019. sa Mehmedom Bosakom (47), Ismetovim ocem, dogovarao o prodaji maloljetnice.

- Ona je za 1.000 KM predata Ismetu, da s njim živi u vanbračnoj zajednici.

On ju je odveo da žive u Visoko, a tu su imali seksualne odnose - ispričao je izvor blizak istrazi.

Slučaj su rasvijetlili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske. Nisu željeli da iznose više detalja zbog osjetljivosti slučaja.

- Protiv osumnjičenih smo podnijeli izvještaj Republičkom tužilaštvu. A. A. i M. B. teretimo za trgovinu djecom, dok I. B. sumnjičimo da je obljubio osobu mlađu od 15 godina - naveli su u MUP-u Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o romskoj porodici. Djevojčica je u januaru predata u nadležnost Centra za socijalni rad u Doboju.

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić kaže da su brakovi u tinejdžerskom dobu najviše zastupljeni kod Roma koji dolaze iz drugih zemalja.

- Takve običaje najčešće imaju Romi sa Kosova, a ne Romi koji su rođeni u Republici Srpskoj, a te situacije se najčešće dešavaju u Doboju i Modriči. Nažalost, oni imaju takav sistem života, da se u ranoj mladosti udaju i žene. To se može promijeniti edukacijom i pružanjem boljih uslova za život tim mladim ljudima. Kada im bude promijenjena svijest i način razmišljanja, oni će odustati od ranog stupanja u brak i prosjačenja - kazao je Mašić.

Sličan slučaj desio se u julu 2013. godine, kada se Sarajlija dogovorio o prodaji maloljetne kćerke (16) za 1.500 KM, a samo srećom ona nije došla u ruke svojih “novih vlasnika” iz Beograda. Tinejdžerka je mimo svoje volje u pratnji svojih “kupaca” pješice prešla u Srbiju i to preko željezničkog mosta u Karakaju kod Zvornika. Nakon prelaska granice svi su odsjeli u kafani u pograničnoj zoni na području Malog Zvornika. Jednom od radnika kafane djevojčica i njena pratnja postali su sumnjivi, te je pozvao policiju, nakon čega su “kupci” ubrzo bili uhapšeni.

 

Kazne

Osumnjičene Dobojlije mogle bi da provedu više godina iz rešetaka.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna za trgovinu djecom radi seksualnog iskorišćavanja iznosi najmanje pet godina robije.

- Ko izvrši obljubu nad djetetom mlađim od 15 godina, biće kažnjen zatvorom od dvije do deset godina - stoji u Krivičnom zakonu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana