Otac i sin spasili baku iz vatrene stihije

Nebojša Tomašević
Otac i sin spasili baku iz vatrene stihije

Milići - Starica Zagorka Dukić (83) u posljednji tren je izvučena iz požara koji je zahvatio njenu kuću u Lukić Polju kod Milića, a od vatre su je otrgli sin i unuk i spasili joj život.

Požar je izbio juče oko dva časa ujutro, a plamen je prvi primijetio njen sin Radenko, koji živi u susjednoj kući. On i njegov sin odmah su istrčali i krenuli u pomoć majci i baki.

- Samo pet minuta da smo zakasnili, sve bi bilo gotovo, ne bismo mogli spasiti baku. Kad smo stigli, dim je počeo da je guši i jako je kašljala. Požar je izbio na spratu i krov je bio u plamenu. Baka je bila u donjem spratu kuće, koji je bio pun dima, a u plamenu je već bio i plafon. Čim smo izvukli baku, plafon i krov su počeli da se urušavaju - ispričao je Zagorkin unuk Svetozar Dukić.

Pojasnio je da je kuća starija i nema ploču, a plafon je izrađen od drvenih greda i dasaka koje su brzo planule jer se vatra širila s krova.

Svetozar je istakao da u trenutku ulaska u kuću koja se pretvarala u vatrenu buktinju nije ni razmišljao o opasnosti.

- Bilo je samo bitno da spasimo baku, pa strah nismo imali kad ni osjetiti. Sve se dešavalo brzo i kad smo ušli, bilo je puno dima, plamen je već krenuo da zahvata sve unutra. Ništa se nije vidjelo. Srećom, baka je već krenula prema vratima da izađe pa smo uspjeli da je izvučemo prije nego što je plamen zahvatio cijelu unutrašnjost - kazao je Svetozar.

Prema njegovim riječima, u pomoć su im pritrčale i komšije, a zavaljujući brzoj reakciji vatrogasaca spasili su novu kuću koja se nalazi u blizini.

- Plamen sa bakine kuće prijetio je da zahvati našu novu kuću koja je veoma blizu. Srećom, vatrogasci su došli za pet minuta, pa smo uspjeli da ugasimo požar. Sa vatrom smo se svi zajedno borili od dva do pet ujutro. Pričinjena je velika šteta i kuća je unutra uništena, ali najbitnije da je živa glava i da niko nije povrijeđen - kazao je Svetozar.

Ispričao je da je s bakom, u požarom uništenoj kući, povremeno boravio i njegov stric Milenko, koji radi u Crnoj Gori i u vrijeme izbijanja vatre nije bio tu.

Vatrogasci

U gašenju požara učestvovala su dva vozila i tri vatrogasca Teritorijalne vatrogasne jedinice Milići.

- Dojavu o požaru smo dobili oko dva časa poslije ponoći i odmah smo poslali ekipu. Požar je ugašen na vrijeme i sreća je da je domaćin primijetio da se nešto dešava. Prijetila je opasnost da se zapali i kuća koja se nalazi u blizini. Pretpostavlja se da su požar izazvale neispravne elektroinstalacije jer je kuća stara i trošna - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Milići Miodrag Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana