Optužnica protiv pet lica zbog nezakonitog prometa oko 15 tona duvana

Srna
Optužnica protiv pet lica zbog nezakonitog prometa oko 15 tona duvana

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica osumnjičenih da su nezakonito pribavili oko 15.000 kilograma duvana koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za indirektno oporezivanje BiH, čime je oštećen budžet i građani BiH.

Optuženi su Dragan Josić /59/ koji je ranije osuđivan za isto krivično djelo, zatim Marko Josić /35/, Jovana Josić /33/, Jovan Josić /30/ i Nemanja Petrović /24/.

U optužnici se navodi da su oni nezakonito pribavili duvan, nakon čega su ga rezali u posebno opremljenim prostorijama, a potom vagali, pakovali, te dostavljali kupcima u naručenim količinama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ih tereti da su tokom 2019. i 2020. godine u mjestu Obudovac kod Šamca, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, nezakonito prometovali veliku količinu duvana u listu i rezanog duvana, što građanima kao fizičkim licima nije dozvoljeno.

U saopštenju se dodaje da duvan nije bio obilježen propisanim akciznim markicama BiH, te su na taj način optuženi postupali suprotno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu BiH, kao i građanima plasmanom duvanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Optuženi su duvan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, a najčešće su ga prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma. Nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentovane u istrazi, navodi se u saopštenju.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi pronađena je veća količina duvana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duvana.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljena trgovina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana