Optuženi na slobodi zbog pogrešnog prepoznavanja

Nebojša Tomašević
Optuženi na slobodi zbog pogrešnog prepoznavanja

BANjALUKA - Omer M. (38) iz Tuzle, optužen za nekoliko pljački kladionica, umjesto u sudskim klupama u koje je trebalo da sjedne sutra, naći će se na slobodi jer je tužilaštvo odustalo od njegovog krivičnog gonjenja, saznaje “Glas Srpske”.

Saznajemo da se tužilaštvo odlučilo na ovaj korak jer prepoznavanje optuženog nije obavljeno kako treba i u skladu sa svim neophodnim procedurama. Prema našim informacijama, Omeru je sutra trebalo da počne suđenje u Kantonalnom sudu u Tuzli zbog dva razbojništva.

Međutim, u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona saznajemo da suđenja neće biti, jer je u međuvremenu obustavljeno krivično gonjenje.

Iz Tužilaštva je, navodeći inicijale, ranije potvrđeno da je Omer M. istraživan zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela.

On je tokom tokom istrage bio u pritvoru nepuna tri mjeseca i u tom periodu navodno su ga oštećene radnice kladionica prepoznale kao izvršioca. One su pred istražiocem rekle da je on osoba koja ih je napala.

- Međutim, tokom istrage su se pojavile nove informacije da je navodno osoba istog opisa kao optuženi opljačkala kladionicu dok je on bio iza rešetaka. To je unijelo sumnju u čvrstoću dokaza protiv Omera M. i sumnju u ispravno prepoznavanje njega kao počinioca razbojništava pa je  Tužilaštvo moralo da odustane od daljeg gonjenja - rekao je izvor blizak pravosuđu Tuzlanskog kantona.

Omer M. je uhapšen u januaru zbog sumnje da je naoružan nožem počinio više razbojništava u kladionicama na području Tuzle od 4. novembra 2019. do 15. januara 2021. godine kada je i uhapšen. Prilikom njegovog privođenja policija je pretresla stan koji koristi, a kako je tada saopšteno iz MUP-a TK pronađeni su i izuzeti određeni predmeti koji su predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Iako se tokom istrage teretio za 11 takvih djela, za tri su postojali dokazi. On se tokom istrage ovih krivičnih djela nakon nekog vremena pušten da se brani sa slobode što je tada mnoge pravnike začudilo jer je on osoba koja je više puta registrovana kao počinilac krivičnih djela. Prema našim saznanjima, on je pušten iz pritvora jer je navodno uvijek spreman da organima gonjenja daje informacije o drugim počiniocima krivičnih djela u zamjenu za “olakšice”.

Dosije

Omer M. ima podeblji dosije u policiji i važi za opasnog kriminalca koji je uz prijetnju nožem pljačkao kladionice. Poznat je i po tome što iza sebe ne ostavlja dokaze, koji bi ga odveli iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana