Odbrana traži slobodu ili novo suđenje Banjalučanima zbog šverca droge

Nebojša Tomašević
Odbrana traži slobodu ili novo suđenje Banjalučanima zbog šverca droge

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo tražilo je strože kazne ili ukidanje presude i novo suđenje Vladimiru Sumonji (29) i Luki Tomaševiću (26) iz Banjaluke, koji su osuđeni na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posredovanja u prodaji i švercu droge, saznaje “Glas Srpske”. Ukidanje te presude tražila je i odbrana, koja smatra da bi optužene trebalo osloboditi zbog nedostatka i nezakonitih dokaza.

Sumonja je u ponovljenom postupku osuđen na dvije godine, a Tomašević je dobio osam mjeseci zatvora. Pomenuti dvojac je do sada dva puta osuđivani, a prvu presudu kojom su bili dobili iste kazne je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je suđenje ponovljeno.

Sud je u drugoj presudi izmijenio pravnu kvalifikaciju i činjenični dio optužnice pa je navedeno da su optuženi krivična djela počinili odvojeno, a ne zajedno.

Branilac Sumonje advokat Marko Mikeš potvrdio je za “Glas Srpske” da su žalbe na presudu uložili i odbrana i tužilaštvo.

- Ranije sam isticao da je moj branjenik kod ovakvog stanja stvari trebalo da bude oslobođen. On je u ponovljenom postupku osuđen samo na osnovu izjave svjedoka koji je više puta osuđivan. Ostali dokazi su nezakoniti - rekao je Mikeš i dodao da ročište o razmatranju žalbi nije zakazano s obzirom na novonastalu situaciju sa pandemijom virusa korona.

Ponovljenom presudom Sumonja je osuđen zbog posredovanja u prodaji i prodaje oko 20 grama marihuane Branku Ritanu. Tomašević je proglašen krivim da je od početka 2018. godine do 9. septembra te godine nabavio marihuanu radi prodaje. On je, navedeno je u presudi, dobrovoljno predao policiji oko 25 grama marihuane koju je, smatra sud, namjeravao da proda. Sumonji je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, a ta mjera mu je produžena nakon izricanja presude. Tomaševiću je takođe u kaznu uračunato 29 dana koje je proveo iza brave tokom istrage. Sumonja i Tomašević uhapšeni su u akciji “Target” početkom novembra 2018. godine, kada su pronađena oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida te 131 gram ekstazija. U pretresu vikendice pronađena je i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane. Oni su u javnosti poznati po tvoru koji je pao na policajce u momentu dok su uhvaćeni u vikendici pa se sumnjalo da su bacili tvora na policajce, ali je kasnije utvrđeno da je tvor sam skočio sa krova vikendice.

 Nezakoniti dokazi

Sud je u drugostepenom postupku protiv Vladimira Sumonje i Luke Tomaševića utvrdio da su određeni dokazi nezakoniti pa ih nije uzeo u obzir kod izricanja zatvorskih kazni. Sudija Branimir Jukić je u toj presudi naveo da dvojac nije osuđen za nabavku većih količina marihuane, spida i ekstazija koje su, kako je tvrdila optužnica, držali u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci. Sudija je pojasnio da su dokazi za te optužbe pribavljeni nezakonito, jer je sudija Osnovnog suda u Banjaluci izdao nezakonitu naredbu za pretres kuće i vozila koja su koristili optuženi. Nezakonitim su proglašeni i dokazi pribavljeni pretresom Sumonjinog stana u kojem je živio Tomašević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana