Odbrana sudije Drene Marin traži njeno oslobađanje, tvrde da je krivično djelo iz jednog, a optužnica iz drugog zakona

Nebojša Tomašević
Odbrana sudije Drene Marin traži njeno oslobađanje, tvrde da je krivično djelo iz jednog, a optužnica iz drugog zakona

BANjALUKA - Optužnica protiv suspendovane sudije Okružnog suda u Prijedoru Drene Marin napisana je po jednom, a krivično djelo koje joj je stavljeno na teret je iz drugog zakona, kazala je u završnim riječima u banjalučkom Okružnom sudu advokat Jasminka Jovišević koja je ztražila oslobađajuću presudu za optuženu.

Marin je optužena da je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda tog grada i sad je suspendovana. Terete je da je svoju sestru, advokata Sandu Zubanović postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika kako bi joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Advokat Jovišević tvrdi da je opis krivičnog djela protiv sudije Marin urađen  po Krivičnom zakoniku, a pravna kvalifikacija po starom Krivičnom zakonu Republike Srpske.

- Tužilac je ovdje sabrala dva zakona, što je nedopustivo. Osim toga, u optužnici nije opisan direktni  umišljaj - rekla je advokat Jovišević.

Istakla je  da je u ovom slučaju Tužilaštvo pogriješilo jer optuženu nije ispitalo na okolnosti proširene naredbe o istrazi protiv nje.

Optužena Marin je istakla da smatra da je sve radila po zakonu, jer u spornim predmetima nije ni postupala kao sudija u krivičnom postupku pred sudom.

- Radilo se o sporu pred policijomu skladu sa Zakonom o postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, a ne o krivičnom postupku pred sudom. Zato sam smatrala da mogu imenovati svakog advokta sa liste pa i svoju sestru, ako ima znanje i sertifikat za rad sa maloljetnicima - rekla je Marin.

Tužilac Snježana Petković istakla je da smatra da je optužnica dokazana te je zatražila da sudija Marin bude osuđena u skladu sa zakonom.

- Ona je obavljala sudijsku dužnost i u svim rješenjima koje je donosila navodi se da se radi u predmetu o krivičnom postupku poslije okončanog pripremnog ročišta. Prekršila je odredbu Zakona o krivičnom postupku koja kaže da sudija ne može da vrši dužnost ako je njegov srodnik branilac osumnjičenog - istakla je tužilac Petković.

Republičko tužilaštvo sudiju Marin tereti za više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Navodi se da je ona u 16 slučajeva od 5. januara 2011. do  2. novembra 2016. godine postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika. Na osnovu toga advoaktici su isplaćivane nagrade na ime troškova odbrane, čime je pribavila imovinsku korist od 7.285 maraka.

Presuda će biti izrečena u utorak, 30. novembra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana