Ocu i sinu za ubistvo komšije 23 godine zatvora

Avaz.ba
Ocu i sinu za ubistvo komšije 23 godine zatvora

SARAJEVO - Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Žana Knežević, danas je izreklo presudu kojom su otac i sin, Suvad (51) i Enes (23) Bašalić, koji se terete da su 17. avgusta 2018. godine u Milinkladskoj u naselju Hrasno ubili komšiju Azema Ćesira (43), osuđeni na ukupno 23 godine zatvora.

Suvadu Bašaliću je izrečena kazna od 12, a Enesu 11 godina zatvora, te im je produžen pritvor.

Produžen pritvor

Sudsko vijeće u cijelosti je prihvatilo navode iz optužnice, kojom se ocu i sinu stavlja na teret ubistvo počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju.

- Bezobzirnost se ogleda u tome što nisu dozvolili oštećenom nikakvu odbranu - kazala je sutkinja Knežević nakon što je detaljno obrazložila presudu.

Prema navodima iz optužnice, nakon svađe Suvada i Azema u Milinkladskoj ulici oko prilaznog puta, Enes Bašalić se dovezao Renoom, kojim je udario komšiju Azema. 

Ćesir je pao na stomak i kada je pokušao pužući da se udalji, Enes je izašao iz vozila i nastavio ga tući šakama po glavi.

Navodi se da je Suvad uzeo lopatu i njome udarao Ćesira po glavi i vratu dok ga je Enes nastavio udarati nogama i rukama.

Usljed teških povreda vrata i glave, Azem Ćesir je podlegao na licu mjesta.

Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je u obzir da ranije nisu kažnjavani te da su izrazili kajanje zbog svega. 

Takođe, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili su smanjeno uračunljivi, ali ne toliko bitno da nisu mogli shvatiti posljedice svog djelovanja.

Odbrane su najavile žalbu Vrhovnom sudu FBiH.


 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana