Novinar Vladimir Kovačević svjedočio na suđenju Nedeljku Dukiću: Mislio sam da će me ubiti

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Mislio sam da će me napadači doslovno ubiti jer su me tukli po glavi dok sam ležao, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu novinar BN televizije i portala „Gerila.info“ Vladimir Kovačević na suđenju Nedeljku Dukiću (29) iz Kneževa optuženom da je pokušao da ubije Kovačevića.

Kovačević je dodao da su napadači pobjegli kada je počeo da galami.

Dukića terete da je 26. avgusta 2018. godine pokušao da ubije Kovačevića zajedno sa bokserom Markom Čolićem Rodom (33) iz Banjaluke, koji je za to pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Kovačevićevim svjedočenjem počeo je sudski proces protiv Dukića koji je pobjegao nakon zločina i godinu bio u bjekstvu zbog čega je Čoliću suđeno u odvojenom procesu.

Kovačević je do detalja ispričao šta se desilo u večeri kada je pretučen i potvrdio da je prepoznao Čolića, ali ne i drugog napadača.

- Te večeri radio sam drugu smjenu na BN televiziji. Kada sam se vraćao kući oko 20.40 časova vidio sam na parkingu dvije osobe kod automobila, ali tome nisam pridavao pažnju jer tu uvijek neko parkira auto - prisjetio se Kovačević.

Dodao je kada je već bio blizu svog ulaza u zgradu u banjalučkom naselju Obilićevo, primijetio da ta dvojica lagano trče prema njemu.

-Ni tada nisam posumnjao i mislio sam da je možda neko od mojih drugara. Tek sam nekoliko sekundi prije napada čuo rasklapanje metalne palice i shvatio o čemu se radi. Jedan napadač mi je prišao s prednje strane i udario me, a drugi sa zadnje strane. Od udaraca sam pao na zemlju na leđa i oni su nastavili da me tuku po glavi i tijelu. Tad sam pomislio da će me ubiti i počeo sam da galamim i oni su pobjegli u auto i otišli. Pokušao sam da vidim registarske oznake, ali nisam uspio jer su mi naočale spale -kazao je Kovačević i dodao mu je glava bila sva krvava te da su mu pomogle dvije komšinice iz zgrade koje su i pozvale hitnu pomoć i policiju.

Prisjetio se da je prvog napadača prepoznao i da se radi o osuđenom Čoliću, dok drugog nije vidio. Prema njegovim riječima napadači su bili obučeni u crvene dukseve s kapuljačama koje su im bile na glavi.

Za Dukićem je bila raspisana međunarodna potjernica, a on se predao 11. novembra prošle godine kada je došao u kancelariju jednog banjalučkog advokata, te mu rekao "Hoću da se predam".

Nije poznato kako je Dukić prešao granicu obzirom na to da se, kako je ranije objavljeno, najvjerovatnije krio u Sloveniji.

Nakon svjedočenja, Kovačević je izjavio novinarima da je nezvahvalno govoriti o sudskom procesu koji je u toku.

- Moja očekivanja su da pravda bude zadovoljena, šta god je pravda. Ja i dalje postavljam pitanje – ko su nalogodavci. Sve ovo što se dešava je bitno, ali je po meni sporedno, te manje važno, u odnosu na to da saznamo ko stoji iza pokušaja ubistva - naveo je Kovačević.

Optužnica

Prema optužnici, Nedeljko Dukić i Marko Čolić i su Vladimira Kovčevića pokušali da ubiju 26. avgusta 2018. godine kada su ga sačekali ispred zgrade gdje živi u naselju banjalučkom Obilićevo. Brutalno su ga pretukli telskopskim palicama. Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga, te više lakših po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

Čolić je julu 2019. godine prvostepenom presudom osuđen na četiri godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu. Vrhovni sud RS mu je u martu ove godine povećao kaznu i pravosnažno ga osudio na pet godina zatvora.

Dukić je ranije osuđivan za dvije teške krađe, nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana