Nove presude u predmetu "Balkan investment banka": Uslovne i novčane kazne za četiri pomagača

N. T.
Nove presude u predmetu "Balkan investment banka": Uslovne i novčane kazne za četiri pomagača

BANjALUKA - Vladimir Petrović Pižon i Vinka Granulić iz Banjaluke, Gorana Kecman iz Bihaća te Nada Jeličić iz Bosanskog Petrovca osuđeni su danas u banjalučkom Okružnom sudu na uslovne i novčane kazne zbog pomaganja zločinačkom udruženju u zloupotrebama kojima je Balkan investment banka oštećena za desetine miliona maraka.

Petrović je osuđen na četiri mjeseca i novčanu kaznu od 1.000 KM, Granulićeva na godinu i 3.000 KM, Kecmanova na šest mjeseci i 3.000 KM, a Jeličićeva na godinu i 3.000 KM novčane kazne.

Sve zatvorske kazne su uslovne. Prema presudi, Petrović i Kecmanova neće ići u zatvor ako u roku od godine ne počine novo krivično djelo. Jeličićeva neće iza rešetaka ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo, a Granulićeva za dvije godine.

Svi su obavezni da nadoknade štetu nekadašnjoj Balkan investment banci: Petrović 4.000, Granulićeva 15.163, Jeličićeva 22.960 i Kecmanova 10.000 KM. Sve četvoro zaključilo je sporazume o priznanju krivice s Republičkim tužilaštvom. U ovom slučaju 2017. optužene su 23 osobe za milionski kriminal, od kojih je 13 iz Litvanije.

Sudski proces vodi se u banjalučkom Okružnom sudu samo protiv državljana BiH jer Litvanci nisu dostupni našem pravosuđu. Ranije su na novčane i uslovne kazne od po godinu osuđeni Bojan Karanović iz Banjaluke te Ismar Žmirić i Branko Pančić iz Brčkog. Sudi se još Mirjani Čomić, Snežani Milunović i  Miloradu Granuliću.

Tužilaštvo sve optužene tereti da su od početka 2008. do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja nezakonito dizali kredite ili omogućavali dobijanje kredita i pogodnosti za više preduzeća na štetu Balkan investment banke, sadašnje Banke Srpske u stečaju, koju su oštetili za više desetina miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana