Notar iz Rudog slagao da je dobio nezakonito obavještenje o pretresu

Nebojša Tomašević
Notar iz Rudog slagao da je dobio nezakonito obavještenje o pretresu

BANjALUKA - Notar Milomir Prorok (61) iz Rudog istražiocima policije kazao je da je unaprijed znao da će pretresati njegovu kuću i objekte te im je pokazao fotografiju naredbe koju mu je navodno poslala sudija Okružnog suda Istočno Sarajevo Ranka Mršić.

Republičko Tužilaštvo tereti Proroka da je lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu poslala sudija Mršić, iako mu je to poslala druga osoba. On je, navedeno je u optužnici, tako lažno prijavio sudiju za zloupotrebu službenog položaja, iako je znao da ona nikada nije kontaktirala sa njim putem vibera. Protiv sudije na osnovu toga vođena je istraga za zloupotrebu položaja i obustavljena je kada je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu tačne.

Svjedok Jovica Vidaković je u banjalučkom Okružnom sudu potvrdio da je on Proroku poslao spornu naredbu i da je od njega čuo da je unaprijed znao za pretrese.

Policijski istražilac Radovan Ždero je kazao da je Prorok bio pod istragom tokom 2018. godine zbog sumnje da se može povezati sa ubistvom Milana Josipovića 2005. godine.

- Zbog toga smo tražili i dobili naredbu za pretres Prorokove kuće i notarske kancelarije. Naredbu je izdala sudija Okružnog suda Istočno Sarajevo Mršić. Kada smo ispitivali Proroka, on je rekao da je znao za pretrese te da nas je čekao. To nas je šokiralo, jer za to nije smio da zna unaprijed - kazao je policijski istražilac Radovan Ždero.

Dodao je da im je Prorok pokazao u svom telefonu fotografiju pomenute naredbe za pretres koju je izdala Mršićeva. Ždero je na podsjećanje republičkog tužioca potvrdio da je pregledom fotografije naredbe u Prorokovom telefonu vidio da piše da je pošiljalac sudija Mršić.

- Kada smo ga pitali odakle mu to, on je odgovorio da “ima veze u sudu”. Pošto su postojale priče da je Prorok dobar sa pokojnim tužiocem Draganom Ninkovićem, koji je dao saglasnost za pretres, upitao sam ga da li mu to on poslao. Rekao je da nije, a na pitanje da li mu je možda to onda poslala sudija Mršić, nasmijao se i rekao: “Pa eto, šta da vam kažem” - kazao je Ždero.

Mršićeva je potvrdila u sudu da je izdala spornu naredbu te istakla da je zbog lažnih optužbi preživjela strahote. Istakla je da traži kaznu za optuženog i naknadu štete. Ubistvo Milana Josipovića nikada nije rasvijetljeno, a on je u vrijeme likvidacije bio komandir policije u Višegradu.

Negirao krivicu

Optuženi Milomir Prorok je u sudnici kazao da su optužbe protiv njega glupost te negirao da je počinio krivično djelo. On i njegov advokat Đorđe Stojaković prigovorili su nadležnosti Okružnog suda. Prorok je ranije dolazio u sukob s zakonom i 2015. godine je optuživan da je prodao odmaralište nekadašnjeg “Incel holdinga” u Poreču, a 53.000 nekadašnjih njemačkih maraka od prodaje uzeo sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana