Nastavljeno suđenje zbog ubistva Brune Rolda: Batinaši žrtvi polomili 12 rebara

Nebojša Tomašević
Nastavljeno suđenje zbog ubistva Brune Rolda: Batinaši žrtvi polomili 12 rebara

BANjALUKA - Bruno Rold (53) iz Banjaluke, kojeg je nožem zaklao Rade Drljača, imao je 12 polomljenih rebara, teške povrede glave, grudi, rascjep jetre i povrede bubrega.

Ovo je kazao specijalista sudske medicine Dalibor Nedić u Okružnom sudu na suđenju optuženima Borislavu Zoriću (33) i Slobodanu Krnetiću(33) iz Banjaluke, koje terete za brutalno premlaćivanje i učešće u ubistvu Rolda.

Prvooptuženi Drljača je ranije priznao krivicu i osuđen je na 15 godina robije.

- Glavni uzrok smrti Rolda je iskrvavljenje iz ubodno-rezne rane na vratu. Međutim, žrtva je imala i tešku povredu glave opasnu po život, koja bi dovela do smrti bez adekvatne pomoći. Takođe, prelomi rebara, od kojih pet na desnoj i sedam na lijevoj strani, kao i povreda grudi bile su takođe teške povrede - kazao je Nedić.

Vještak specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović istakla je da je optuženi Zorić u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju bitno smanjene uračunjivosti.

- Radi se o osobi koja ima psihološki i disocijalni poremećaj ličnosti, koji je koristio alkohol i droge. Krivično djelo je učinio pod uticajem alkohola. Predlažem njegovo obavezno liječenje od odvikavanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa - kazala je Stojanovićeva.

Prema njenim riječima, drugi optuženi Krnetić je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića. Zorića i Krnetića terete da su zajedno s Drljačom brutalno pretukli Rolda, te mu prijetili nožem, da bi ga kasnije Drljača zaklao.

- Žrtvu su vezali. Zorić ga je držao za noge, koje su Drljača i Krnetić vezali maramom. Krnetić je potom uzeo kuhinjski nož i prišao Roldu govoreći mu da će ga zaklati. Odustao je i nož ostavio na sto, ali ga je zatim uzeo Zorić, te prišao Roldu, prislonio mu oštricu na vrat uz prijetnju da će ga zaklati, ali i on je odustao. Nož je potom uzeo Drljača, ubo Rolda u vrat i ubio ga - navedeno je u optužnici.

Poslije toga Drljača je upaljačem zapalio krevet na kojem je bilo tijelo. Usljed požara tijelo žrtve je ugljenisano, a vatra se proširila na cijelu prostoriju i kuću, koja je oštećena. +++

Odgođeno svjedočenje  

Očevidac ubistva Brune Rolda, Dragan Jelača, konačno se pojavio u sudu nakon više poziva, ali je njegovo svjedočenje odgođeno jer ga boli zub.

- Ne mogu da pričam jer me boli rana od zuba koji sam izvadio prije nekoliko dana. Molio bih da ne svjedočim - rekao je Jelača.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić uvažio je njegovu molbu, pa je njegovo svjedočenje pomjereno za sljedeći pretres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana