Nastavljeno suđenje u predmetu "Kodeks": Odbrana optuženog Milorada Vukovića Luisa ponudila sudu jemstvo

 Nebojša Tomašević
Nastavljeno suđenje u predmetu "Kodeks": Odbrana optuženog Milorada Vukovića Luisa ponudila sudu jemstvo

BANjALUKA - Odbrana Milorada Vukovića Luisa (43), prvooptuženog za šverc narkotika u predmetu "Kodeks", ponudila je banjalučkom Okružnom sudu jemstvo u vidu hipoteke nad nekretninom, u zamjenu za ukidanje pritvora.

Osim Vukovića, na optuženičkoj klupi su Banjalučani Luka Brković (27), Filip Bojić (30), Saša Mirković (27), Aljoša Marić i Goran Đurica (43). U ovom predmetu sa njima su bili optuženi Petar Marjanović i Vladimir Zečić, koji su priznali krivicu i osuđeni na godinu, odnosno šest mjeseci zatvora.

Kako je rekao predsjednik sudskog vijeća sudija Dragan Uletilović kao jemstvo za Vukovićevo puštanje ponuđena je hipoteka nad nekretninom.

- Riječ je o poslovnom prostoru vrijednom oko 83.000 KM, koji nudi treće lice. Sudu je dostavljen i posjedovni list, kao i darovni ugovor i dokaz o porijeklu imovine i poreska prijava. Međutim, sud ne može da odluči o prijedlogu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi - rekao je Uletilović.

Naglasio je da bi optuženi i lice koje nudi nekretninu u zalog trebalo da sačine ugovor kod notara.

- Potrebno je da se to riješi i nekretnina založi u korist optuženog putem notarskog ugovora - pojasnio je Uletilović.

Juče je saslušan i svjedok tužilaštva Predrag Džombić, koji je u sudnici potvrdio da je sa optuženim Marićem (26) pušio marihuanu, ali da drogu nije kupovao od njega. Džombić je prvo izjavio da su narkotike koristili jednom ili dva puta kada su išli u šetnju na Banj brdo. Kazao je da je drogu, odnosno džoint, njemu dao Marić, koji ju je imao kod sebe. Džombić nije mogao da se sjeti kada je s Marićem pušio marihuanu, ali je rekao da "misli da nije prošle godine". Tužilac Dalibor Vrećo rekao je da je Džombić prilikom saslušanja u policiji rekao da je narkotike s Marićem konzumirao tri puta i da je to bilo prošle godine. Nakon što mu je pročitana izjava Džombić je potvrdio da je bilo tako te da se zbog proteka vremena ne sjeća detalja. Istakao je i da više ne konzumira narkotike.

Džombić je, odgovarajući na pitanja odbrane, potvrdio da ga optuženi Marić nije nagovarao da sa njim puši marihuanu.

Droga u teretani

Optuženu šestorku u predmetu "Kodeks" terete da su od kraja 2019. do 6. decembra 2021. godine nabavljali i preprodavali kokain i marihuanu na području Banjaluke. Navedeno je da su kokain miješali s drugim supstancama i pakovali u teretani. Tu drogu Brković je prodavao po cijeni od 100 do 500 KM, a Đurica po cijeni od 100 KM za pola grama. Osim kokaina nabavljali su i marihuanu te je Bojić, kako je navedeno u optužnici, svake tri sedmice Mirkoviću davao po pola kilograma radi dalje prodaje. Mirković, Marić i Zečić su je prepakivali u manje pakete i prodavali. Vukovića, Brkovića, Bojića, Đuricu, Mirkovića i Marića pojedinačno terete za omogućivanje uživanja opojne droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana