Nastavak suđenja za ubistvo Miroslava Lazarevića: Umjesto snimka odbrana dobila omot diska

Nebojša Tomašević
Nastavak suđenja za ubistvo Miroslava Lazarevića: Umjesto snimka odbrana dobila omot diska

Banjaluka - Republičko tužilaštvo je, umjesto kompakt diska (CD) sa snimkom video-nadzora na kome se vidi mjesto ubistva Miroslava Lazarevića, advokatima koji zastupaju optužene Sašu Vidovića (37) iz Bijeljine i Aleksandra Bulatovića (33) iz Banjaluke dostavilo pisani dokument o tome i fotografiju omota traženog CD-a.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu Bulatovićev advokat Mirna Delalić.

- Tražili smo snimak video-nadzora s objekta firme “Visokotekstil” na kojem se vidi mjesto ubistva. Međutim, dobili smo pisani dokument i kopiju omota diska - kazala je Delalićeva.

Tužiteljka Dragica Glušac rekla je da je snimak nebitan jer se ne odnosi na vrijeme događaja i priznala je da traženi CD nije u tužilaštvu. Pojasnila je da je službeno lice koje je pregledalo snimak sastavilo zapisnik o tome i to je predato kao dokaz. Branilac Vidovića, advokat Rusmir Karkin, istakao je da nije tačno da se sporni snimak ne odnosi na vrijeme ubistva i zatražio da odbrana dobije disk sa snimkom. Tužiteljka je kao dokaze protiv optuženih sudu predala i nekoliko dokumenata iz istrage, među kojima su zapisnici o uviđaju ubistva. Time je završila izvođenje planiranih dokaza i istakla da je pripremila izmjenu optužnice u ovom slučaju. Odbrana obojice optuženih prigovorila je dokazima tužilaštva.

- Originalni zapisnici uviđaja i skica lica mjesta, koje je odbrana kopirala, nisu imali pečate. Očigledno je da su oni naknadno pečatirani. Tužilaštvo falsifikuje dokaze - kazao je Karkin.

Sud je prihvatio pomenute dokaze tužilaštva, a predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić je istakao da će o prigovorima odbrane odlučiti naknadno. Republičko tužilaštvo tereti Bulatovića i Vidovića da su 16. oktobra 2016. Lazarevića usmrtili kada su na njega ispalili 24 hica iz automatske puške dok je vozio automobil u Istočnom Novom Sarajevu. Nakon zločina su pobjegli u Sarajevo, gdje su zajedno s oružjem zapalili ukradeni BMW X5 kojim su pobjegli. Njima ponovo sude jer je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu Okružnog suda Banjaluka kojom su bili osuđeni na 39 godina zatvora zbog ovog zločina. Bulatović je bio dobio 19, a Vidović 20 godina robije.

Odbrana

Burnu raspravu između advokata optuženih i tužiteljke izazvalo je njeno komentarisanje prijedloga dokaza odbrane. Tužiteljka se protivila izvođenju skoro svih predloženih dokaza i saslušanju svjedoka. Sud je nakon toga prihvatio većinu predloženih dokaza i saslušanje 10 svjedoka, ali je odbio prijedloge novih DNK i balističkih vještačenja jer smatra da su nepotrebna. Vidovićev branilac Rusmir Karkin je upozorio da je materijal za DNK analizu u Beograd nosio glavni tužilac i da se ne zna da li je puška vještačena u ovom slučaju vraćena u sud.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana