"Glas Srpske" saznaje: Mujkić će priznati krivicu za nesreću u kojoj je usmrtio djevojčicu

Nebojša Tomašević
"Glas Srpske" saznaje: Mujkić će priznati krivicu za nesreću u kojoj je usmrtio djevojčicu

BANjALUKA - Nisvet Mujkić (26) iz Prnjavora koji je osumnjičen da je u stanju teškog pijanstva "golfom" usmrtio djevojčicu Vanju R. (13) planira da prizna krivicu, saznaje "Glas Srpske".

Ročište na kojem će se izjasniti o optužnici zakazano je za 25. januar u Okružnom sudu u Banjaluci. 

Prema zakonu, ako optuženi prizna krivicu, neće biti održano suđenje, već će biti zakazano ročište na kojem će mu sud odrediti kaznu. 

Saobraćajna nesreća, koju je izazvao Mujkić, desila se 10. oktobra prošle godine oko 21.19 časova na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića u Prnjavoru. 

Prema navodima iz optužnice, Mujkić je tog dana četiri časa pijančio u lokalnoj kafani, a nakon toga mogao je da bira, da li će voziti ili će volan dati drugu koji je bio sa njim. 

Na kraju je na vlastito insistiranje sjeo u automobil "golf" te počeo da divlja prnjavorskim ulicama. U optužnici stoji da je u vrijeme nesreće bio u stanju teškog pijanstva sa više od dva promila alkohola u krvi. 

Ovakvo stanje, optužnicom je ocijenjeno kao stanje privremene duševne poremećenosti. 

- Usljed ovakvog stanja, sposobnost Mujkića da shvati značaj svog djela i sposobnost da upravlja postupcima bila je bitno smanjena - navodi se u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva. 

On se u takvo stanje doveo svjesno četvoročasovnim pijančenjem u lokalu "Skver" u Prnjavoru gdje je 10. oktobra prošle godine boravio od 17 do 21 čas. 

Po izlasku iz ugostiteljskog objekta, iako se i Srđan Stojčinović prethodno dovezao vozilom do lokala "Skver", Mujkić je insistirao da idu njegovim vozilom i da on vozi dalje do lokala "Lejdi". Mujkić je sjeo na mjesto vozača, a Stojčinović na mjesto suvozača. 

- Krećući se iz pravca Beogradske ulice ka centru Prnjavora, optuženi se uključio u ulicu Laze Lazarevića, vozeći nasilničkom, duplo većom brzinom od 105,6 kilometara na čas. Na tom dijelu dozvoljena brzina kretanja je ograničena na 40 kilometara na čas. Zbog nasilničke vožnje i više nego duplo veće brzine od dozvoljene, došlo je do zanošenja vozila kojim je upravljao Mujkić, te prelaska "golfa" na trotoar i pločnik ispred gradske parking garaže gdje je bila djevojčica. Vozilo je lijevom bočnom stranom udarilo trinaestogodišnju V. R. koja je zadobila teške povrede usljed kojih je preminula. Zadobila je prelome kostiju lobanje, krvarenje mozga, prelome kostiju lica, kičme, ključne kosti, serijske prelome rebara, nagnječenje pluća, rascijepe slezene i jetre, prelome kostiju ekstremiteta. Suvozač u vozili Stojčinović u nesreći je zadobio lakšu povredu lijeve šake - stoji u optužnici. 

Nakon potvrđivanja optužnice na zahtjev tužilaštva Mujkiću je Okružni sud u Banjaluci produžio pritvor u kome se nalazi.

DOKAZI

Banjalučko Okružno tužilaštvo navode optužnice protiv Nisveta Mujkića dokazivaće materijalnim dokazima te saslušanjem 12 svjedoka i nekoliko vještaka. 

Tužilaštvo planira da sasluša i Srđana Stojčinovića koji je bio suvozač u "golfu" koji je vozio Mujkić. Kao svjedoci biće saslušani i roditelji nastradale djevojčice. 

Biće saslušani i vještak sudske medicine Željko Karan, te vještaci Veselka Bjelaković iz Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srpske i Nermina Korać iz Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo, odnosno Laboratorije za toksikološka ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana