Načelnik policijske uprave Trebinje: Nulta stopa tolerancije za kršenje mjera zaštite od virusa korona

Srna
Načelnik policijske uprave Trebinje: Nulta stopa tolerancije za kršenje mjera zaštite od virusa korona

TREBINjE - Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa izjavio je da će, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u istočnoj Hercegovini, ova uprava imati nultu stopu tolerancije prema svima koji budu kršili bilo koju mjeru republičkog Štaba za vanredne situacije za suzbijanje širenja virusa korona.

 “Te mjere se tiču javnih okupljanja, nošenja maski u vozilima kada nije riječ o istoj porodici, rada ugostiteljskih objekata u saradnji sa komunalnom policijom i nadležnim lokalnim inspekcijskim službama, ali i svih drugih potreba za koje se obrati bilo koji državni organ za pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova”, rekao je Laketa na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Policijske uprave Trebinje za prvih šest mjeseci ove godine.

On je naveo da je broj migranata na ovom području sve veći, dodajući da se tranzit migranata kroz Republiku Srpsku obezbjeđuje u skladu sa odlukom Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske.

“Policijski službenici su u svakodnevnom riziku zbog kontakata sa takvim licima. Imamo već na području Policijske uprave dva policijska službenika koji se nalaze u izolaciji, a u kontaktu su bili sa migrantima sprovodeći svoja policijska ovlaštenja”, rekao je Laketa.

On je dodao da to neće spriječiti policijske službenike da, preduzimajući zaštitne mjere od širenja virusa korona, sprovode svoje mjere nad takvim licima.

Laketa je stanje bezbjednosti na području ove uprave za prvih šest mjeseci ocijenio zadovoljavajućim, obrazloživši to smanjenim brojem krivičnih djela, krivičnih djela težih oblika koja nisu rasvijetljena, kao i smanjenim brojem saobraćajnih nesreća sa poginulim licima.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Petar Kozjak rekao je da je za prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 268 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je više za 107,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je naveo da je počinjen 451 prekršaj, što je više za 299 u odnosu na isti period prošle godine.

Kozjak je pojasnio da je povećanje broja narušavanja javnog reda i mira u direktnoj vezi sa mjerama preduzetim na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona na području ove Policijske uprave.

“I pored više apela i izdatih saopštenja ove uprave primijećeno je da građani ne poštuju donesene mjere na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona”, rekao je Kozjak.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, on je naveo da je u prvih šest mjeseci zabilježeno 186 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo jedno lice, dok se u istom periodu prošle godine dogodilo 176 saobraćajnih nezgoda, a četiri lica su poginula.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Trebinje Bojan Dabić rekao je da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 139 krivičnih djela, što je 19,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Rasvijetljeno je 29 krivičnih djela, i to iz tekućeg perioda 27 djela i iz prethodne godine dva krivična djela”, naveo je Dabić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana